Etimek Tatlısı

Etimek tatlısı, etimek ile yapılabilen bir tür tatlıdır. Etimek, ekmek yerine yenilebilen çifte kızartılmış ekmektir. Bir kez fırınlanan ekmekler soğuduktan ve tost ekmeği gibi kesildikten sonra tekrar fırınlanır ardından da bu kıtır kıtır lezzet ortaya çıkar. Gayet kırılgan olan bu ekmeklerin kırılmaması için, üzerine ağır cisimlerin koyulmaması ve dikkatli davranılması gerekmektedir.
Etimek glüten içermektedir, bu yüzden glüten alerjisi olanların yememesi gerekir, bunun dışında bir yan etkisi ve benzeri bulunmamaktadır. Diyet yapan kişiler için ise oldukça idealdir. Sıradan ekmeklere göre kalorisi oldukça düşüktür ve kilo aldırmamaktadır. Günün her öğününde, damak tadınıza göre değişik şekillerde kombin yaparak tüketebilirsiniz. İsterseniz üzerine tereyağı bal, isterseniz peynir sürebilirsiniz. Şayet kilo almaktan korkuyorsanız, akşam ve öğle öğünlerinde ekmek niyetine de yenilebilir. Etimekler oldukça uzun ömürlü olup, mide rahatsızlığı ve hazımsızlığı çeken kişilerin gönül rahatlığı ile kullanabilecekleri bir ekmek çeşididir. Etimek lezzet olarak hemen her şey ile tat uyumu sağlayan bir yiyecek olduğu için, tüketimi oldukça kolaydır. Örneğin ister tuzlu ile isterseniz de tatlı ile tüketebilirsiniz. Ayrıca diyette olan kişiler için etimek, atıştırmalık olarak da kullanılabilir. Hem doyurucu hem de tok tutucu özelliği vardır.

Özellikle yaygın olarak bilinen etimek tatlısı, oldukça lezzetli hafif ve yapımı çok kolay bir tatlıdır. Bu tatlının yapımında da birçok değişik kombin yapmak mümkündür.
Tamamen hayal gücünüz ile değişik lezzetler bulmak size kalmış. Dilerseniz muhallebili, krem şantili, portakallı, sütlü, ballı daha birçok çeşitte etimek tatlısı yapılabilir. Etimek tatlısı, şerbetli bir tatlı olmasına rağmen oldukça hafiftir. Çok fazla vakit ayrılmadan yapılabilecek, pratik bir tatlı olan etimek tatlısı, aniden gelecek olan misafirlere yapım için oldukça uygundur. Ayrıca etimek tatlısı, kilo almaktan korkarak tatlı yiyemeyen diyetteki kişiler için de gönül rahatlığı ile tüketilebilecek bir tatlıdır.

Etimek tatlısıiçin gereken malzemeler şunlardır (8 kişilik)

  • 1 paket etimek ana malzeme.
  • 2 bardak şeker
  • 3 bardak su

Muhallebi için malzemeler

  • 2 bardak şeker
  • 3 kaşık nişasta
  • 2 kaşık un
  • 1 kg süt
  • 100 gram margarin
  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt

Etimek Tatlısı Nasıl Yapılır?


Öncelikle etimekler paketinden çıkarılarak, geniş bir tepsiye düzenli bir şekilde dizilir. Diğer bir taraftan ocakta 2 bardak şeker ve 3 bardak su kaynatılarak şerbet hazırlanır. Hazırlanan şerbet, çok az bir miktar soğumaya bırakılır ki, tatlı hamur olmasın. Daha sonra, şerbet hiç kuru yer kalmayacak şekilde bütün etimeklerin üzerine eşit bir şekilde dağıtılır. Özellikle kenar kısımlar daha sert olduğu için, o kısımlara daha fazla dökmek yararlı olacaktır. Eğer dilerseniz, kendi hayal gücünüze göre süt ve benzerle ile de bu yumuşatma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Öte yandan, başka bir tencereye 2 bardak şeker, 3 yemek kaşığı nişasta, 2 yemek kaşığı un ve 1 kilo süt katılarak muhallebi hazırlıklarına geçilir. Bu karışımın top top olmasını engellemek amacıyla bir telle karıştırmakta fayda vardır. Kaynadıktan sonra, altını kapatmadan önce, içine margarin atılır ve eriyene kadar kaynatılır. Muhallebi, şerbetin tersine soğumadan, önceden şerbet gezdirilen etimeklerin üzerine, silikon bir ıspatula yardımıyla yayılır. Bu işlem de bittikten sonra, son aşama olan krem şanti yapımına geçilir.

Derin bir kapta, bir su bardağı sütü ve bir paketin içinden çıkan iki krem şantiyi birleştirerek mikser ile 5-10 dakika aralığında çırpılır. Eğer krem şanti oldukça koyu bir kıvam almışsa, krem şanti hazır demektir. Krem şanti de şerbetli etimeklerin üzerindeki muhallebinin üstüne yayıldıktan sonra, etimek tatlısı soğumaya bırakılır. Yeterince soğuyan etimek tatlısı, üzerine streç film çekilerek (Tepsinin bir kenarından diğerine doğru, tatlının görüntüsünün bozulmaması için, streç filmin krem şantiye değmemesi gerekmekte) buz dolabına koyulur. Servis etmeden önce gerektiği kadar soğuyup soğumadığına dikkat edilmelidir zira etimek tatlısı, soğuk yenildiğinde daha lezzetli olan bir tatlıdır. Misafirlere servis edilmeden önce bir çay süzgeci yardımı ile üzerine kakao serpilirse hem görsel açıdan hem de lezzet açısından tatlınız çok daha güzel olacaktır.

Afiyet Olsun.
19.01.2024 14:02:36
Etimek Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Etimek Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Etimek Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek ...
Devamını Oku

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göste...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı ç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024