Çerkez Tatlısı, adını her ne kadar Çerkezlerden alsa da özellikle Konya yöresinde en çok tercih edilip yapılan tatlı çeşitlerindendir. Malzemelerinin bol olması ve zahmetli uygulamasından sonra bu tatlının tadına baktığınızda pişman olmayacağınıza emin olabilirsiniz. Şerbetli tatlı çeşitlerinden olduğu için diyabet ve şeker hastalarının özellikle dikkat ederek tüketmeleri tavsiye edilmektedir.
Bu kadar büyük bir lezzeti kolay temin edilebilen malzemelerle yapmak sizlerin de hoşuna gidecektir.
Gelelim Çerkez Tatlısının yapım aşamalarına.
Çerkez Tatlısı Malzemeleri (10-12 Kişilik)
- Yarım su bardağı irmik
- 2 çorba kaşığı toz şeker
- 2 çorba kaşığı yoğurt
- 1 çay bardağı süt
- 4 su bardağı un
- 1 çay bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı kuru maya
- 2 adet yumurta
- 120 gr. Tereyağı
İç Harcı için
- 2 yumurta
- 2 su bardağı ceviz
- 2 çorba kaşığı un
Şerbeti için
- 6 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su
- 1 dilim limon
Kızartmak için
Üzerini süslemek için
- Toz yeşil fıstık
- Bol miktarda Hindistan cevizi
Çerkez Tatlısı' Nasıl Yapılır?
Derin bir karıştırma kabında sırasıyla un, toz şeker ve irmik eklenerek topaklanmaması için yavaş yavaş karıştırma işlemine başlayalım. Kuru karışımın ortasını havuz şeklinde açalım ve tereyağı, yoğurt, 1 çay bardağı süt ile mayayı ekleyelim.
Mayayı unun ortasında elimizle eriterek karışımı oluşturmaya başlayalım. Tatlı bir hamur çeşidi olduğundan hamuru çok sert ve vurarak yoğurmamanızı tavsiye ederiz. Zira kabarma işlemi istenilen ölçüde olmayacaktır.
Kulak memesi yumuşaklığı elde edilen hamur bir kenara alınarak dinlendirilir. Ardından iç harcını hazırlamak için ayrı bir karıştırma kabına 2 su bardağı ceviz, 2 adet yumurta ve un koyalım ve karıştıralım. Burada yazan ölçüler aynı miktarda olmasına özen gösterelim. Un serpilmiş tezgâhta hamuru merdane yardımıyla açalım ve bir ucuna iç harcı koyalım. Harç dâhil edilen hamurun ucundan başlayarak harç içte kalacak şekilde hamuru saralım. Rulo şekli verdiğimizi hamuru verev şeklinde keselim.
Önceden kızarttığımız kızartma tenceresine hamurları kızartalım. Bir yandan da şerbeti hazırlamaya başlayalım. Toz şeker, limon ve suyu tencereye ekleyerek kaynatalım. Kızarttığımız hamurları şerbet hazırladığımız tencerenin içine atalım ve hamurun şerbeti iyice çekmesi için bekletelim. Daha sonra hamurları servis tabağına alalım. Üzerini dilediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. Toz yeşil fıstık ve Hindistan cevizi ile süslemeniz servis önerimizdir.
Afiyet Olsun.