Bülbül Yuvası Tatlısı

Bülbül Yuvası Tatlısı, bazı yörelerce Bülbül Konağı Tatlısı olarak da anılan bu şerbetli tatlı çeşididir. Adını Bülbüllerin yuvaları gibi zarif ve küçük delikli görünmesinden almaktadır. Bülbül Yuvası Tatlısı Bayramlarda, özel günlerde özellikle büyüklerimizin tercih ettiği biraz zahmetli olsa da sonucunda mükemmel lezzeti zarafetle sundukları bir tatlıdır.
Diğer tatlı çeşitlerinden onu ayıran en önemli özelliği ise hamuru hazırladıktan sonra bardak ve gazoz kapağı yardımıyla şekillendirilmesidir. Bardakla yuvarlak şekilde bölünen hamurların üst üste katlanmasıyla ortası delikli bir görünümde olan bu leziz tatlının malzemelerini hazırlarken birebir ölçülerde hazırlamanız tavsiye edilmektedir.

Şimdi bu zahmetli gibi görünen leziz tatlının yapım aşamalarından bahsedelim.

Bülbül Yuvası Tatlısı'nın Malzemeleri (10-12 Kişilik)


Hamuru için

  • 1 paket margarin
  • 1,5 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 kâse ceviz içi
  • 3,5 su bardağı un

Şerbeti için

  • 4 su bardağı su
  • 3 adet limon tuzu
  • 4 su bardağı toz şeker
Bülbül Yuvası Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şerbetli olarak hazırlanan her tatlı çeşidinde olduğu gibi Bülbül Yuvası Tatlısı için de şerbeti önceden hazırlamaya başlamamız gerekmektedir.
Derin bir tencereye su ve toz şekeri ekleyelim. Şeker iyice eriyinceye kadar karıştıralım. Bu işlem esnasında şekerin erimesini hızlandırmak ve şerbeti yakmamak için sürekli karıştırma işlemini yapmamız gerekmektedir. Şerbetin kaynamasına yaklaşık 15 dakika kala en son limon tuzunu ekleyelim. Bu işlemi şerbeti ocaktan hemen önce eklememeliyiz. Böylece şekerlenmesini önlemiş oluruz.

Soğumaya bıraktığımız şerbetin ardından ayrı bir tencerede margarini ekleyerek eritelim. Soğumaya bırakalım. Eriyen margarini bir kaba dökelim. Üzerine yumurta sarısı, sirke, yoğurt ve sıvıyağ ekleyerek karıştırmaya devam edelim. Burada tüm sıvı karışımlar homojen olunca kabartma tozu ve unu azar azar ekleyerek hamuru karıştırmaya devam edelim. Bu işlemi kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar devam edelim.

Bir müddet dinlenmeye aldığımız ve yoğurduğumuz hamuru iki eşit parçaya bölelim. İlk parçamızı hafif unlanmış tezgâhta bırakalım. Orta kalınlıkta merdane yardımıyla hamurumuzu çok kalın olmayacak şekilde açalım. Bu hamurdan yuvarlak parçalar elde etmek için çay bardağı yardımıyla hamurdan parçalar keselim. Önceden yağlanmış fırın tepsisine bu parçaları dizelim. Ayırdığımız ikinci hamuru da aynı şekilde açarak, yine çay bardağı yardımıyla birinci parçalara eşit olacak sayıda yuvarlak parçalar keselim. İkinci hamurdan kesilen parçaların ortasını da küçük bir gazoz kapağı yardımıyla keserek çıkaralım.

Yağlanmış fırın tepsisine dizdiğimiz parçaların üzerine yumurta akı sürelim. Buradaki amaç diğer parçalarla birleşme işlemini gerçekleştirmektir. Diğer parçaları ilk parçaların üzerine yapıştıralım. Birleştirdiğimiz hamur parçalarının ortasına ve kenarlarına yumurta akı sürelim. Ortada kalan boşluklara ceviz içi yerleştirelim. Son olarak yerleştirdiğimiz cevizlerin üzerine de yumurta akı sürelim. Tüm aşamaları tamamlanan hamurlarımızı önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirelim.

Üzerleri kızaran tatlımızı fırından çıkartalım ve önceden hazırlayıp soğuttuğumuz şerbeti Bülbülyuvası tatlımızın üzerine dökelim. Tatlının şerbeti iyice çekmesi için 20-25 dakika kadar beklettikten sonra servis tabağına alabiliriz.

Afiyet Olsun.
20.01.2024 05:49:33
Bülbül Yuvası Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Bülbül Yuvası Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Bülbül Yuvası Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek ...
Devamını Oku

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göste...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı ç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024