Boşnak Tatlısı

Boşnak tatlısı, Boşnak göçmenleri tarafından Trakya mutfağına taşınmış ve günümüz şartlarına göre uyarlanmış bir nefis tatlı çeşididir. Trakya bölgesinde yetişen badem içinin yerini ceviz ile değiştirerek günümüz mutfak kültürüne göre uyarlanmış ve Boşnaklar tarafından Dudova ismiyle anılan bu tatlının lezzeti de oldukça etkileyicidir.
Üzeri çatal ile çizilerek bir diğer tatlı çeşidi olan Kalburabastı tatlısıyla ortak gibi görünse de ufak nüanslar bulunmaktadır. Kolayca hazırlayacağınız ancak bir yandan da meşaketli olan bu lezzetli tatlının detaylarından bahsedelim.

Boşnak Tatlısı Malzemeleri (10-12 Kişilik)

  • 250 gr. Tereyağı
  • 3 yumurtanın sarısı
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 1 su bardağı badem içi
  • 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi
  • Tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Şerbeti için

  • 3 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • Yarım limon suyu

Üzeri için

  • 1 yumurta sarısı
  • Hindistan Cevizi
Boşnak Tatlısı Nasıl Yapılır?

Derin bir karıştırma kabında unun ortasını havuz şeklinde açarak 3 yumurta sarısı ve eritilip soğuyan tereyağı ile bir fiske tuzu ilave edelim. Alttan alıp kenarlara yayarak unu topaklanmayacak şekilde yoğuralım. Orta sertlikte bir hamur elde edinceye kadar yoğurma işlemine devam edelim. Elde ettiğimiz hamuru bir kenarda dinlenmeye alalım. Diğer yandan şerbeti hazırlayalım.

Tencereye ilave ettiğimiz şeker ve suyu hafif ağda kıvamına gelinceye kadar kaynatalım. Ocaktan indirirken limon suyu ilave edelim ve şerbeti soğumaya bırakalım.

İç harcı için ceviz içi, badem içi ve Hindistan cevizini homojen olacak şekilde bir kapta karıştıralım. Dinlenen hamurlardan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak avuç içinde yassılaştıralım. İç harçtan hamurun ortasına ekleyelim ve parmaklarımızla hafifçe sıktığımız hamuru toparlayalım. Yağlanmış tepsiye hamurlarımızı yerleştirirken iç harçlı hamuru yassılaştıralım. Üzerini bir çatal ile çizikler atarak desen yapalım.

Tepsiye dizdiğimiz hamurların üzerlerine 1 yumurta sarısı sürelim ve önceden ısıttığımız fırında 180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirelim. İlk sıcaklığı çıkan tatlının üzerine önceden hazırladığımız soğuk şerbeti dökelim ve şerbetin iyice içine işlemesini bekleyelim. Şerbeti çeken Boşnak Tatlısı'nın üzerlerini Hindistan cevizi ile bolca süsleyerek ikram edelim.

Afiyet Olsun.
20.01.2024 06:44:45
Boşnak Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Boşnak Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Boşnak Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek ...
Devamını Oku

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göste...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı ç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024