Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek olduğundan kolesterolu yükseltmeyen leziz tatlılardandır. Bağırsakları çalıştırıcı, böbrek ağrılarını giderici ve şifalı birçok özelliği olan antepfıstığının bu muhteşem lezzetle buluşmasına sizde bayılacaksınız.
Malzemelerinin zengin olması ve yapılışındaki zahmet açısından zor gibi görülse de Billuriye tatlısını bir kere denediğinizde tadının müptelası olacağınıza garanti veriyoruz. Özellikle bayramlarda misafirlerini değişik ve denenmemiş lezzetlerle büyülemek isteyen kişiler için tarifimizi mutlaka denemelisiniz.

Gelelim Billuriye Tatlısı'nın yapılış aşamalarına.

Billuriye Tatlısı Malzemeleri (1 Tepsi İçin)

  • 4 su bardağı antepfıstığı
  • 750 gr. Tel kadayıf
  • Çeyrek bardak rendelenmiş Hindistan cevizi
  • 1 su bardağı tereyağı
  • Yarım su Bardağı Urfa Yağı (İsteğe bağlı)
  • 4,5 su bardağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • Yarım çorba kaşığı vanilya

Billuriye Tatlısı Nasıl Yapılır?


Billuriye Tatlısı'nda kullanacağımız kadayıf iyice ayıklanmış ve didiklenerek saçaklandırılmış şekilde çeyrek miktarı kadar yuvarlak bir tepsinin alt kısmına düzgün şekilde döşeyelim. Burada bulabilirseniz Urfa'da özel olarak satılan yağdan satın alarak kalan diğer kadayıfları da yağlayarak ilk döşediğimiz tel kadayıfın üzerine tellendirilerek yayalım.

Antepfıstıklarını toz olarak temin edebileceğiniz gibi dilerseniz fırında bir miktar tutarak çıkardıktan sonra iki avuç arasında ovarak zarlarının ince bir şekilde çıkmasını da sağlayabilirsiniz. Bu şekilde yaptığınız fıstıkları varsa ezici makineden geçirerek toz haline getirelim. Ardından vanilya ekleyerek iyice karışmasını sağlayalım. 4 su bardağı kadar elde edilen bu antepfıstığından yarım bardak kadarını bir kenara ayıralım. Kalanı tepsiye serpiştirdiğimiz kadayıfların üzerine dökelim. Üzerine tekrar yağlanmış tel kadayıftan didikleye didikleye yayalım. Kadayıf'ın en üst kısmına yağlanmamış olan kadayıftan bir miktar ekleyelim ve üzerinde hafif eritilmiş tereyağı gezdirelim. Önceden orta sıcaklıkta ısıtılmış fırına kadayıfı verelim ve yarım saat kadar kadayıfların üzerleri kızarana kadar pişirelim.

Kızardıktan sonra tepsiyi alalım ve büyük bir tencere kapağı yardımıyla tepsi ters çevrilerek Kadayıf'ı çıkartalım ve ters tarafı yukarıda kalacak şekilde üzeri de kızarması için tekrar fırına verelim. Burada önemli bir püf noktası paylaşmak gerekirse; fırında ters düz olarak çevirdiğimiz kadayıf'ın asıl üst tarafının fazla yanmamasıdır. Kadayıf çiğ kalmadan üst kısmının beyaz kalması gerekmektedir. Yeterli miktarda pişen kadayıfı fırından çıkaralım ve soğumaya bırakalım.

Ayrı bir tencerede şerbeti için, su ve şekeri ilave ederek kaynatalım. Kaynamasına 15 dakika kala limon suyu ekleyelim ve koyu bir kıvamda olunca ocağın altını kapatarak şerbetimizi soğumaya bırakalım. Şerbet ve fırından çıkarılan kadayıfı soğuduktan sonra şerbetimizi kadayıfın üzerinde gezdirelim. Tatlının şerbeti iyice çekmesi için bir müddet tepside bırakalım.

Ardından kenara ayırdığımız vanilyalı antepfıstığını Hindistan ceviziyle harmanlayarak dilimlenmiş kadayıfların üzerine serpiştirelim. Burada isterseniz servis tabağına dilim olarak koyduğunuz kadayıfa top halinde eklemek suretiyle koyarak da süsleyebilirsiniz. Antep mutfağının bu özel tarifi olan Billuriye Tatlısı'nı siz de mutlaka denemelisiniz.

Afiyet Olsun.
19.01.2024 05:17:10
Billuriye Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Billuriye Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Billuriye Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göste...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı ç...
Devamını Oku

Kıvrım Tatlısı

Kıvrım tatlısı, hamur açmakla arası olmayan hanımlar için hazırlaması biraz zahmetli olmasına rağmen son derece lezzetli ve çıtır çıtır bir şerbetli tatlı çe...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024