Bayram Tatlıları

Bayram tatlıları, bayramların vazgeçilmezleri. Yanında yaprak sarması ve tatlı ile gelen konuklara yapılan ikramlar geleneksel olarak toplumumuzda hale devam etmektedir. Özellikle farklı, farklı tatlı tarifleri hazırlayıp konukları sevindirebilirsiniz. Bu yazımızda size birbirinden güzel ve özel bayram tatlıları sunacağınız. Arzu ederseniz bu tatlılardan damak zevkinize uygun olanını tercih edip hazırlayabilirsiniz.

Bayram Tatlıları


Sütlü Nuriye Malzemeleri

  • 1 paket hazır baklavalık yufka
  • 250 gr ceviz içi
  • 500 gr tereyağı veya margarin
  • 500 ml süt

Şerbet için

  • 1 kilo toz şeker
  • 500 ml su
  • 1 tatlı kaşığı veya birkaç damla limon suyu
Sütlü Nuriye Nasıl Yapılır?

Sütlü nuriye tatlısı için öncelikle hazır olarak aldığımız baklavalık yufkayı tezgâha yerleştirelim. Yufkaların üzerine fırın tepsimizi yerleştirelim ve dışarıda kalan kısımlarını keskin bir bıçak vasıtasıyla kesip ayıralım. Parçaları bir kâsenin içerisine yerleştirelim. Ölçü aldığımız fırın tepsisinin her tarafını sıvı yağ ile yağlayalım ve tabanına bir tane yufkayı serelim.

Yufkanın üzerine fırça ile sıvı yağ sürelim ve kalan yufkaları yerleştirme işleme geçelim.

Bunun için iki tane yufkayı oklava saralım ve yufkanın üzerine dikkatli bir şekilde yerleştirelim. Serdiğimiz yufkaların üzerine eritilmiş olan tereyağından sürelim.
Tereyağın üzerine de kalan yufkaları serpiştirelim.

Yufkaların üzerine ceviz içinden serpiştirelim ve iki tane yufkayı oklavaya sarıp tepsiye yerleştirelim. Üzerine tereyağı sürelim ve kalan yufkalardan tepsiye serpiştirelim. Tekrar ceviz serpiştirelim ve iki tane yufkayı oklavaya sarıp üzerine serelim. Bu şekilde yufka ve ceviz içi bitene dek işleme devam edelim. Yufkalar bitince keskin bir bıçak ile sütlü nuriye tatlımızı dilimleyelim ve kalan tereyağını tatlımızın üzerine gezdirip 200 derecelik fırına gönderelim. Tatlı yaklaşık 30 dakika pişerken bizde sütünü pişirmeye geçelim. Verilen ölçülerdeki suyu bir pişirme kabına alalım ve içerisine toz şekeri ilave edelim. Şerbet kaynayınca içerisine limon suyu damlatalım ve ocağı kapatalım. Hazır hale gelmiş olan şerbetin içerisine sütü boca edip karıştıralım. Tatlımızı fırından alalım ve üzerine şerbeti kepçe döküp dinlenmeye bırakalım. Tatlı şerbetini çektikten sonra servis tabaklarına alıp sunum yapalım.

Afiyet olsun.

Cevizli Kadayıf Tatlısı Malzemeleri
  • Yarım kilo tel kadayıf
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı margarin
  • 1 kâse ceviz içi
  • 1 yemek kaşığı üzüm pekmezi
Şerbeti için
  • 2 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı taze limon suyu
Cevizli Kadayıf Tatlısı Nasıl Yapılır?

Cevizli kadayıf tatlısı için kadayıfları bir fırın tepsisinin içerisine alalım ve parmak uçlarımızla didikleyip katlarını açalım. Açtığımız kadayıfın ortasına sıvıyağı ilave edip didikleme işlemine devam edelim. Ardından tatlının pişeceği fırın tepsisinin altına sıvı yağla pekmez sürelim. Yağladığımız kadayıfın yarısını tepsisinin altına bastırarak döşeyelim. Ceviz içlerini de kadayıfın üzerine serpelim. Kalan kadayıfı da ceviz içlerinin üzerine yayalım ve bastırarak döşeyelim.

Hazırladığımız tatlının üzerine bir fırın tepsisi yerleştirelim ve üstte kalan tepsiye bastırarak tatlıyı inceletelim. İnceltme işlemi bittikten sonra tatlının üzerine tereyağı veya margarin parçacıkları yerleştirip 170 derecelik fırına yollayalım. Cevizli kadayıf tatlısının her tarafını kızarana dek pişirelim ve tatlı pişerken bizde şerbeti hazırlamaya geçelim. Şerbet için verilen malzemeleri limon suyu hariç bir pişirme kabına alalım ve kaynayana dek pişirelim. Şerbet 2-3 dakika kaynadıktan sonra içerisine limon suyu ilave edelim ve karıştıralım. Soğumuş olan şerbeti fırından çıkan sıcak tatlının üzerine bir kepçe ile dökelim ve tatlıyı dinlenmesi için bekletelim. Tatlıyı bekletirken üzerine başka bir tepsi kapatabilir ve tatlının şerbetini çekmesini kolaylaştırabilirsiniz.

Şekerpare Tatlısı Malzemeleri
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 2 tane yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 kâse fındık
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 2 su bardağı dolusu un
  • 1 paket kabartma tozu
Şerbeti için
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 3 damla limon suyu
Şekerpare Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şekerpare tatlısının hazırlanışına ilk olarak şerbetle başlayalım. Bunun için şerbet malzemelerin limon suyu hariç su ve toz şekeri bir pişirme kabına alalım ve kısık ateşte kaynayana dek pişirelim. Şerbet kaynadıktan sonra ocağın altını kapatalım ve şerbetin içerisine limon suyunu damlatıp karıştıralım. Hazırlanmış olan tatlının şerbetini soğuması için bir kenara kaldıralım. Şerbet soğurken biz de tatlıyı hazırlamaya geçelim. Tatlımız için derin bir pişirme kabı alalım ve içerisine yumurtaları kırıp çırpıcıyla köpük kıvamına gelene dek karıştıralım. Çırpılmış olan yumurtaların üzerine vanilya, pudra şekeri, irmik, sıvıyağ, un ve kabartma tozu ilavesi yapıp yoğurma işlemine geçelim.

Yoğurduğumuz hamurdan ceviz iriliğinde parçalardan kopartalım ve tezgâhın üzerine dizelim. Bütün parçaları yuvarlayalım ve fırın tepsisine dizelim. Dizdiğimiz şekerparelerin üzerine birer tane fındık içi bastıralım ve fırın tepsisine yerleştirelim.

185 derecelik fırına şekerpare tatlılarını gönderip üzerleri hafif pembeleşene dek pişirelim. Bütün tatlılar pembeleştikten sonra tatlımızı fırından alalım. Tatlının ilk sıcaklığı çıkınca soğuk şerbeti kepçe ile tatlıların her tarafına dökelim ve dinlendirmeye bırakalım. Şekerpare tatlısını dinlendirdikten sonra servis tabaklarına alalım ve yanında dondurma, kaynak veya sade olarak sunum yapalım.

Afiyet olsun.

Gazoz Tatlısı Malzemeleri
  • 1 şişe gazoz
  • 1 paket margarin
  • 2 tane yumurta
  • Yarım paket yaş maya
  • 2 su bardağı ceviz içi
  • 1 şeker kaşığı toz tarçın
  • Alabildiği kadar elenmiş un
  • Şerbeti İçin
  • 4 su bardağı su
  • Yarım yemek kaşığı limon suyu
  • 4,5 su bardağı toz şeker
Gazoz Tatlısı Nasıl Yapılır?

1 şişe gazozu bir karıştırma kabının içerisine boşaltalım ve üzerine mayayla birlikte toz şekeri ilave edip karıştıralım. Mayanın kıvamı açıldıktan sonra karışımın içerisine yumurtaları kıralım ve azar, azar un ilavesi yapıp yoğurma işlemine geçelim. Yoğrulan hamur ne yumuşak ne de çok sert olmamalı, hamur kulak memesi kıvamına geldiğinde yoğurma işlemini bırakalım. Hazır hale gelmiş hamurdan 6 tane eşit parça beze kopartalım ve yuvarlayıp tezgâhın üzerine alalım. Bezelerden bir tanesini oklava veya merdane ile açalım. Yufka kıvamında açtığımız hamurun her tarafına eritilmiş olan tereyağı veya margarin ile bulayalım. Ardından bir kâse ceviz kırıntılarının içerisine toz tarçını ilave edip karıştıralım. Karıştırdığımız harcı yufkanın her tarafına serpiştirelim ve rulo şeklinde saralım. Sardığımız yufkadan iki parmak kalınlığında rulolar keselim ve yağlanmış fırın tepsisinin üzerine dizelim.

Kalan diğer bezeleri de bu şekilde hazırlayıp fırın tepsisine dizelim ve birkaç dakika kadar bu şekilde tatlıları bekletelim ve mayasının gelmesini sağlayalım. Mayası gelen tatlıyı fırına yollayalım ve kızarana dek pişirelim.

Fırının ayarının 180 derece olması yeterli gelecektir. Tatlı kızarırken bizde şerbeti hazırlamaya geçelim. Şerbeti için verilen malzemeleri pişirme kabına alıp 8-9 dakika kadar kaynatalım ve sürenin ardından limon suyunu damlatıp 2 dakika kadar kaynatalım ve ocağın altını kapatalım. Bu şekilde hazırlanmış olan şerbeti soğutalım ve soğuduktan sonra sıcak olan tatlının üzerine döküp dinlenmesi için bir kenara kaldıralım. Tatlı şerbetini çektikten sonra sunum yapalım.

Afiyet olsun.
19.01.2024 06:21:06
Bayram Tatlıları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Bayram Tatlıları Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Bayram Tatlıları"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek ...
Devamını Oku

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göste...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı ç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024