Ballı Lokma Tatlısı

Ballı lokma tatlısı, çocukluğumuzun şarkılarına konu olmuştur. Hemen herkesin sevdiği bu tatlının lezzeti dillere destandır. Özellikle alışveriş merkezi kültürünün arttığı son yıllarda bu yerlerde stand kurarak satış yapan pek çok esnaf dahi bulunmaktadır. Ama evdeki lezzetin yerini hiçbir şeye değişemem. Ramazanlarda başımızın tacı ballı lokma tatlısı tarçın ve Hindistan ceviziyle de bütünleşince tadına doyum olmuyor.

Ballı lokma tatlısı için gerekli olan malzemeler


Hamuru için

  • 3 su bardağı tepeleme un,
  • 2 su bardağı süt, (Ilık)
  • 1 paket kuru maya,
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker,
  • Yarım çay kaşığı tuz,

Şurubu için

  • 3 su bardağı soğuk su,
  • 3 su bardağı toz şeker,
  • 2 tepeleme yemek kaşığı bal,
  • 2-3 damla limon suyu.
Kızartmak için
  • Bol miktarda ay çiçek yağı
Ballı lokma tatlısı nasıl yapılır?

Hemen hemen tüm tatlılarda olduğu gibi şerbetin soğuk olması önemli olduğundan önce şerbetini hazırlamanız gerekmektedir. Tencereye soğuk su ve toz şekeri boşaltın. Karıştırarak kaynamasını sağlayın. Şurup kaynamaya başladıktan sonra içerisine önce limon suyunu sonra da balı ilave ederek bir iki dakika daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın ve şerbeti bir kenara soğumaya bırakın. Eğer hazırlamak konusunda aceleniz var ise buzdolabında da soğutabilirsiniz.

Hamurunu hazırlama kısmına gelince, Geniş bir kabın içerisine unu boşaltın ve unun ortasını açın.
Toz şekeri, tuzu ve kuru mayayı unun orta yerine ilave edin. Elinizi yakmayacak sıcaklıktaki sütü de ekleyerek hamuru, kenardaki unları yavaş yavaş alarak bir güzel yoğurun. Zorlanırsanız mikser yardımıyla da yapabilirsiniz. Yoğurduğunuz hamurun üzerini nemli bir bez ya da sterç film ile kapatın. Mayalanması için yaklaşık yarım saat kadar dinlendirin.

Kızartma aşamasında ise hamurun mayalandığını gördüğünüzde derin bir tencereye bol miktarda sıvı yağ dökün. Lokmaların yağın içerisinde yüzüyor olması gerekir. Yağın bol olması ve kızgın olması önemli böylece lokmalar hem daha iyi kızarır hem de yağı içine çok fazla çekmez. Hamurdan avucunuzun içine bir parça alın ve elinizle sıkarak başparmak ve işaret parmağı arasından zeytin büyüklüğünde parçalar çıkartıp, kaşıkla alın ve kızgın yağa hızlıca atın. Kaşığı önceden yağlarsanız hamuru yağa atma aşamasında hamur kaşığa yapışmaz. Bu şekilde tüm hamuru kızartın. Pişen lokmaları henüz sıcakken soğuttuğumuz derin kaptaki şerbetin içine atın. Şerbete attığınız lokmaları 20 saniye kadar bekletip kevgir yardımıyla servis tabağına boşaltın. Ballı lokma tatlısını ikram ederken arzu ederseniz üzerine tarçın veya Hindistan cevizi dökebilirsiniz.

Afiyet olsun.
21.01.2024 16:55:45
Ballı Lokma Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ballı Lokma Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Ballı Lokma Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek ...
Devamını Oku

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göste...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı ç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024