Ayva Tatlısı

Ayva tatlısı, kış ayları geldiğinde her evde tüketilmesi gereken hafif tatlılardan biridir. Tahmin ederiz ayva tatlısını sevmeyen insan yoktur. Tatlınız tam kıvamında hazırlandığında, tadına doyum olmayacaktır. Hazırlayacağınız tatlının lezzetinin ayvanın lezzetine bağlı olduğunu unutmamalısınız. Bu yüzden ayvanızı alırken kaliteli olandan, fazla ekşi olmayandan tercih etmelisiniz.
Ekşi ayva kullanırsanız, tatlınıza ilave edeceğiniz toz şeker miktarını arttırmanız gerekir. Bizce tatlınıza az şeker koymalı ve meyvenin doğal şekerinden faydalanmanız daha doğru olacaktır. Bir de ayvanın saman gibi olanları tatlı yapımında kullanmayın. Şöyle ağız tadıyla ayva tatlısı yemek için, bu küçük ayrıntılara dikkat edin. Böyle bir tatlıyı şeker hastaları bile rahatlıkla tüketebilir. Tabi lezzetinden dolayı ölçüyü fazla kaçırmamak kaydıyla bunu öneriyoruz. Tatlınızı hem özel günlerde hem de sadece aileniz için her zaman kolayca hazırlayabilir, eşsiz lezzetiyle tüketebilirsiniz. Gerek ayva tatlısı yaparken gerekse ayva reçeli yaparken çekirdeklerini mutlaka içine atmanızı tavsiye ederiz. Çünkü piştikten sonra ayvaya verdiği renk iştahınızı açmaya yetecektir. Hem de tatlınızın içine gıda boyası atma ihtiyacı duymayacaksınız. Dilerseniz ayva tatlısının yapımına başlayalım.

Ayva tatlısı için gerekli malzemeler

  • 2 adet orta boy ayva
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 2 su bardağı toz şeker
  • Dövülmüş ceviz kırığı
  • Yeterince kaymak (Yaklaşık 150-200 gram kaymak yeterli olacaktır)

Ayva tatlısı nasıl yapılır?


İlk önce ayvaları yıkamalısınız.
Bunların kabuklarını soyarak, çekirdeklerini yuvası dahil çıkarın. Bu şekilde ayıkladığınız ayvaları bir kenara alın. Ayva tatlısını hazırlarken her tarafından faydalanacağız. Çekirdeklerini yuvasıyla birlikte, kabuklarını tatlıya renk vermesi amacıyla kullanacağız. Kullanacağımız tencerenin dibine kabukların çoğunu serin. Bunların üzerine ayıkladığınız ayvaları yerleştirin. Bunların içine kalan kabukları, çekirdekleri ve çubuk tarçını koyun. Üzerine 1,5 su bardağı suyu ilave edin. Bunu ocağınızı orta ateşe ayarlayarak pişmeye bırakın. Ayvalar bir taşım kadar kaynadıktan sonra, üzerine toz şekeri gezdirin. Şimdi tencerenin kapağını kapatarak, ocağınızı en kısık ayara getirerek pişmeye bırakın. Yaklaşık olarak 1 saat 45 dakika pişirmeniz gerekir. Tatlınız bu sürede hem rengini hem de kıvamını alacaktır. Tabi arada sırada kontrol etmenizde fayda var. Altına yerleştirdiğimiz kabuklara rağmen, tatlının dibi tutabilir. Belki bu şekilde de hoşunuza gidebilir. Ancak ayva tatlısı dediğin tam kıvamında olmalıdır.

Pişme sırasında şerbetini kepçeyle alarak, ayvaların üzerine gezdirmelisiniz. Bu şekilde ayvaları alt üst etmenize gerek kalmaz. Ateşin altı iyice kısık olduğundan, ayvalarınızın her tarafı rahatlıkla pişecektir. Tatlınız tam kıvamında piştiğinde, bunları borcama ya da cam bir servis tabağına alın. Bu şekilde ayva tatlısını soğumaya bırakın. Daha sonra sunum için tatlının hazırlığına başlayabiliriz. İlk önce üzerine tercihen dondurma kaşığıyla yeterince kaymak koyun. Bunun üzerine dövülmüş cevizleri serpiştirin. Tatlınız artık servis edilecek duruma geldi. Konuklarınıza, sevdiklerinize içtenlikle ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 12:28:39
Ayva Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ayva Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Ayva Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek ...
Devamını Oku

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göste...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı ç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024