tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Yoğurt Tatlısı

Yoğurt tatlısı, çok farklı bir yeri vardır bende. Yoğurt talısını çok sevdiğimden dolayı yemek yapmaya başladığım ilk zamanlardan beri sık sık yoğurt tatlısı yapıyorum. Eski zamanlarda gazete kupürlerinde yemek ve tatlı tarifleri olur, annem de her hafta sonu bir gazete alır ve annemle beraber tariflere bakardık. Bir gün tarifler arasında yoğurt tatlısını gördüğümüzde annemle ben ikimizde çok şaşırdık.  İkimiz de yoğurttan tatlı olurmu diye düşünürken annem hadi yapmayı deneyelim dedi. Hemen tarife göre malzemeleri ayarlayıp yoğurt tatlımızı yaptık. Yaptığımız tatlının hem görselliği çok nefis olmuştu ve o günden sonra sık sık bu tatlıyı yapmaya başladım. İlk yaptığım yıllarda sürekli aynı tatlıyı yapınca insan ezberliyor. Bu nedenle gazete kupüründen kestiğim yoğurt tatlısı tarifini yırtıp atmıştım. Aradan yıllar geçtikçe zamanla yapmamaya başladım ve tarifini unutmuşum. Geçen gün geçmişi hatırlayınca bu tatlıda aklıma geldi ve özlediğimin farkına vardım. Tarifini de unuttuğum için internetten aradım. Bulduğum tarifler yoğurt tatlısı adı altında revani tarifleriydi. Sağlıklı bir tarif bulamadığım için de oturdum hatırladığım kadarıyla kendi tatlımı kendim yaptım. Ama öyle güzel oldu ki sanki yıllar önceki yaptığım tatlılarıma benzedi ve hemen bu uyguladığım tarifi bir deftere yazdım. Bir daha unutursam belki kıvamını tutturamam diye. Şimdi sizler için bu tarifi yazıyorum.

Yoğurt Tatlısının Malzemeleri

  • 3 adet yumurta
  • Yarım limonun rendelenmiş kabuğu
  • 3 kahve fincanı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 3 kahve fincanı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • Aldığı kadar un

Şerbeti için

  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 dilim limonun sıkılmış suyu

Yoğurt Tatlısının Tarifi

İlk olarak 3 kahve fincanı dolusu şeker ve üç adet yumurtayı bir mikser yardımıyla çırpalım. Çırpma işlemini köpüklüm krema kıvamına gelinceye kadar devam edelim. Ardından yoğurt ve sıvıyağı ekleyip bir miktar daha çırpalım. Kabartma tozu, vanilya ve rendelenmiş limon kabuğunuda ilave ettikten sonra bir elimizle karışımı karıştırırken diğer elimizle ağır ağır unu ilave edelim. Unun hepsini aynı anda ilave ederseniz topaklanır. Bu nedenle karıştırarak unu ilave etmelisiniz.

Kek malzememiz hazır olduktan sonra bir borcamı veya fırın tepsisinin içine iki yemek kaşığı yağla yağladıktan sonra kek hamurunu boşaltın ve yayın. Fırınınızın ısısını 190 dereceye ayarladıktan sonra, kek hamurunuzun bulunduğu borcamı fırına sürün.

Yoğurt Tatlısı

Hamurunuz pişene kadar fırında beklettiğinizde ilk 20 dakikada kesinlikle fırının kapağını açmayın. Şayet fırının kapağını erken açarsanız o zamana kadar kabarmış olan kek hamurunuz birden sönecektir. 20 dakika geçtikten sonra açın ve bir kürdanla kontrol edin. Kürdanı kek hamuruna sapladığınızda temiz çıkıyorsa hamur pişmiş demektir. Şayet kürdan hamurlu çıkıyorsa henüz pişmemiş demektir. Tek tarafı daha iyi piştiyse çevirin ve tamamen kekiniz hazır olduğunda çıkarabilirsiniz.

Kek hamurunun fırından çıkarılışı önemlidir. Hamuru soğuk bir odada fırından çıkarıyorsanız sönebilir. Isı değişimi ani olmamalıdır. Önce fırının altını kapattıktan sonra kapağını açın ve bir iki dakika bekletin. Ardından oda sıcaklığına çıkarın ve soğuması için beklemeye alın. Şayet çabuk soğusun diye soğuk balkona koyarsanız kek hamurunuz birden söner.

Yoğurt tatlısının şerbeti için ve suyu bir tencere içerisine koyarak kaynatmaya başlayalım. Şerbetimiz hafif hafif fokurdamaya başladığında bir dilim limonun sıkılmış suyunu ilave ederek 4-5 dakika daha kaynatalım. Limonu ilk başta koysanız veya şerbeti ocaktan indirdikten sonra ilave etseniz şerbetiniz daha çabuk şerbetlenir. Bu nedenle ocaktan almadan 5 dakika önce ilave etmek tam zamanı olmaktadır.

Şerbetiniz hazır hale geldikten sonra ocaktan alın ve bir süre ılıması için serin yerde bekletin. Biraz ılıdıktan sonra kek hamurunuzun üzerinde dökün. Kekin her yerinin ıslanmasına dikkat edin. Şerbeti üzerinde gezdirdikten sonra 30 dakika dinlendirin ve bıçak yardımıyla keserek servis edebilirsiniz.

Yoğurt tatlısının bir başka özelliği de çabuk bozulmuyor olmasıdır. En son yaptığım zaman Ramazan ayıydı. Bu nedenle ailece yemekten sonra fazla tatlı yemediğimiz için bir hafta boyunca tüketemedik. Bir hafta boyunca buzdolabında saklamama rağmen en ufak biçimde bozulma belirtisi göstermedi. Tatlınızı servis edeceğiniz zaman dibinde biriken şerbeti bir yemek kaşığıyla alarak tekrar üzerine serpiştirin ve ıslatın. Bu şekilde kuruma gibi durumlarla da karşılaşmazsınız. Kısaca hem uzun süre bozulmadan muhafaza edebileceğiniz, hem yapımı pratik hem de ekonomik ve masrafsız bir tatlının yapılışını öğrenmiş oldunuz.

Yukarıda yoğurt tatlısının tarifini ve tarifteki anlatılan bazı uygulamaların püf noktalarını anlattım. Bu tarifin malzemelerine ve yapılış şekli bakımından anlatılanlara harfiyen uyum sağlarsanız lezzetli bir tatlı yapmamanız için hiç bir sebep yoktur. Püf noktaları da ihmal etmediğiniz taktirde kesinlikle bir hata yapma şansınız da olma ve nefis bir tatlı ile sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz.

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2015 02:06:21

Yoğurt Tatlısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Yoğurt Tatlısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bal Kabağı Tatlısı

Bal kabağı tatlısı, sizlere özlediğiniz lezzetleri tattıracaktır. Genellikle tatlı olarak değerlendirilen bal kabağının, çorbasını bile tüketebilirsiniz. Tatlı olarak cevizle birlikte tüketildiğinde, masum sayılacak tatlılar sınıf...

Gökkuşağı Tatlısı

Gökkuşağı tatlısı, yapılışı hem kolay hem de isminden anlaşılacağı gibi göze hoş gelen ve damat zevkine hitap eden lezzetli bir tatlı çeşididir. Bu tatlıyla sofranızı şenlendirecek günlerinizde, toplantılarınızda ve özel misafi...

Cevizli Kadayıf Tatlısı

Cevizli Kadayıf Tatlısı, tarihi çok eskilere dayanan gelenekselleşmiş Anadolu tatlılarının en önde gelenlerinden bir tatlı çeşididir. Türk mutfağında çok özel bir yeri olan kadayıf tatlısını sizlerde evinizde hazırlayarak, akşam y...

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı

Çikolata soslu irmik tatlısı, çok besleyici ve son derece sağlıklı olan bu muhteşem tarifi, akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak ikram edebileceğiniz gibi, kabul günlerinizde en sevdiğiniz arkadaşlarınıza ikram etmek içinde hazı...

Balparmak Tatlısı

Balparmak tatlısı, yapımı hem kolaydır hem de rutin tatlılardan sıkılanlar için farklı bir tatlı alternatifidir. Özellikle bayramlar tatlıların en fazla tüketildiği dönemlerdir. Bayramlar sevinçle, tatlı heyecanlarla karşılandı...

Bal Parmak Tatlısı

Bal parmak tatlısı, şerbetli tatlı sevenlerin hoşuna gidecektir. Dilerseniz tatlının içine biraz ceviz içi ve tarçın ilave edebilirsiniz. Bu şekilde lezzeti ve tadı daha hoş olacaktır. İsterseniz tatlıyı kurabiye gibi pişirerek, b...

Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı

Muhallebili Kemalpaşa tatlısı, kısa sürede ve zahmetsiz bir şekilde hazırlayabileceğiniz, şerbetli ve sütlü tatlıyı birleştiren çok lezzetli bir tatlı çeşididir. Hepimizin alışık olduğu ve çok sevdiği kemalpaşa tatlısını bir de ta...

Muhallebili Kadayıf Tatlısı

Muhallebili kadayıf tatlısı, özellikle ramazan iftar sofralarının vazgeçilmezi olan kadayıftan yapılan nefis...

İncirli Muhallebili Tatlı

İncirli muhallebili tatlı, muhteşem bir tat ve göz zevkine hitap eden olağanüstü bir tatlıdır. Bu tatlıya isterseniz pasta deyin, isterseniz şerbetli tatlı deyin, ne derseniz deyin. Ama bilin ki her kategoriye uyuyor. Şimdiye k...

Cevizli İncir Tatlısı

Cevizli incir tatlısı, az zahmetle çok kısa sürede hazırlayabileceğiniz, sağlıklı olduğu kadar besleyici de bir meyve tatlısı çeşididir. Ayrıca incir ve cevizin insan sağlığına sayılamayacak kadar çok faydası vardır. Çocuklarınızı...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Nisan - 2018