Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Yoğurt Tatlısı

Yoğurt Tatlısı

Yoğurt tatlısı, çok farklı bir yeri vardır bende. Yoğurt talısını çok sevdiğimden dolayı yemek yapmaya başladığım ilk zamanlardan beri sık sık yoğurt tatlısı yapıyorum. Eski zamanlarda gazete kupürlerinde yemek ve tatlı tarifleri olur, annem de her hafta sonu bir gazete alır ve annemle beraber tariflere bakardık. Bir gün tarifler arasında yoğurt tatlısını gördüğümüzde annemle ben ikimizde çok şaşırdık. İkimiz de yoğurttan tatlı olurmu diye düşünürken annem hadi yapmayı deneyelim dedi. Hemen tarife göre malzemeleri ayarlayıp yoğurt tatlımızı yaptık. Yaptığımız tatlının hem görselliği çok nefis olmuştu ve o günden sonra sık sık bu tatlıyı yapmaya başladım. İlk yaptığım yıllarda sürekli aynı tatlıyı yapınca insan ezberliyor. Bu nedenle gazete kupüründen kestiğim yoğurt tatlısı tarifini yırtıp atmıştım. Aradan yıllar geçtikçe zamanla yapmamaya başladım ve tarifini unutmuşum. Geçen gün geçmişi hatırlayınca bu tatlıda aklıma geldi ve özlediğimin farkına vardım. Tarifini de unuttuğum için internetten aradım. Bulduğum tarifler yoğurt tatlısı adı altında revani tarifleriydi. Sağlıklı bir tarif bulamadığım için de oturdum hatırladığım kadarıyla kenditatlımı kendim yaptım. Ama öyle güzel oldu ki sanki yıllar önceki yaptığım tatlılarıma benzedi ve hemen bu uyguladığım tarifi bir deftere yazdım. Bir daha unutursam belki kıvamını tutturamam diye. Şimdi sizler için bu tarifi yazıyorum.

Yoğurt Tatlısının Malzemeleri

  • 3 adet yumurta
  • Yarım limonun rendelenmiş kabuğu
  • 3 kahve fincanı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 3 kahve fincanı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • Aldığı kadar un

Şerbeti için

  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 dilim limonun sıkılmış suyu

Yoğurt Tatlısı Nasıl Yapılır?


İlk olarak 3 kahve fincanı dolusu şeker ve üç adet yumurtayı bir mikser yardımıyla çırpalım. Çırpma işlemini köpüklüm krema kıvamına gelinceye kadar devam edelim. Ardından yoğurt ve sıvıyağı ekleyip bir miktar daha çırpalım. Kabartma tozu, vanilya ve rendelenmiş limon kabuğunuda ilave ettikten sonra bir elimizle karışımı karıştırırken diğer elimizle ağır ağır unu ilave edelim. Unun hepsini aynı anda ilave ederseniz topaklanır. Bu nedenle karıştırarak unu ilave etmelisiniz.

Kek malzememiz hazır olduktan sonra bir borcamı veya fırın tepsisinin içine iki yemek kaşığı yağla yağladıktan sonra kek hamurunu boşaltın ve yayın. Fırınınızın ısısını 190 dereceye ayarladıktan sonra, kek hamurunuzun bulunduğu borcamı fırına sürün. Hamurunuz pişene kadar fırında beklettiğinizde ilk 20 dakikada kesinlikle fırının kapağını açmayın. Şayet fırının kapağını erken açarsanız o zamana kadar kabarmış olan kek hamurunuz birden sönecektir. 20 dakika geçtikten sonra açın ve bir kürdanla kontrol edin. Kürdanı kek hamuruna sapladığınızda temiz çıkıyorsa hamur pişmiş demektir. Şayet kürdan hamurlu çıkıyorsa henüz pişmemiş demektir. Tek tarafı daha iyi piştiyse çevirin ve tamamen kekiniz hazır olduğunda çıkarabilirsiniz.

Kek hamurunun fırından çıkarılışı önemlidir. Hamuru soğuk bir odada fırından çıkarıyorsanız sönebilir. Isı değişimi ani olmamalıdır. Önce fırının altını kapattıktan sonra kapağını açın ve bir iki dakika bekletin. Ardından oda sıcaklığına çıkarın ve soğuması için beklemeye alın. Şayet çabuk soğusun diye soğuk balkona koyarsanız kek hamurunuz birden söner.

Yoğurt tatlısının şerbeti için ve suyu bir tencere içerisine koyarak kaynatmaya başlayalım. Şerbetimiz hafif hafif fokurdamaya başladığında bir dilim limonun sıkılmış suyunu ilave ederek 4-5 dakika daha kaynatalım. Limonu ilk başta koysanız veya şerbeti ocaktan indirdikten sonra ilave etseniz şerbetiniz daha çabuk şerbetlenir. Bu nedenle ocaktan almadan 5 dakika önce ilave etmek tam zamanı olmaktadır.

Şerbetiniz hazır hale geldikten sonra ocaktan alın ve bir süre ılıması için serin yerde bekletin. Biraz ılıdıktan sonra kek hamurunuzun üzerinde dökün. Kekin her yerinin ıslanmasına dikkat edin. Şerbeti üzerinde gezdirdikten sonra 30 dakika dinlendirin ve bıçak yardımıyla keserek servis edebilirsiniz.

Yoğurt tatlısının bir başka özelliği de çabuk bozulmuyor olmasıdır. En son yaptığım zaman Ramazan ayıydı. Bu nedenle ailece yemekten sonra fazla tatlı yemediğimiz için bir hafta boyunca tüketemedik. Bir hafta boyunca buzdolabında saklamama rağmen en ufak biçimde bozulma belirtisi göstermedi. Tatlınızı servis edeceğiniz zaman dibinde biriken şerbeti bir yemek kaşığıyla alarak tekrar üzerine serpiştirin ve ıslatın. Bu şekilde kuruma gibi durumlarla da karşılaşmazsınız. Kısaca hem uzun süre bozulmadan muhafaza edebileceğiniz hem yapımı pratik hem de ekonomik ve masrafsız bir tatlının yapılışını öğrenmiş oldunuz.

Yukarıda yoğurt tatlısının tarifini ve tarifteki anlatılan bazı uygulamaların püf noktalarını anlattım. Bu tarifin malzemelerine ve yapılış şekli bakımından anlatılanlara harfiyen uyum sağlarsanız lezzetli bir tatlı yapmamanız için hiçbir sebep yoktur. Püf noktaları da ihmal etmediğiniz taktirde kesinlikle bir hata yapma şansınız da olma ve nefis bir tatlı ile sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz.
Son Güncelleme : 20.01.2024 00:33:08
Yoğurt Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Yoğurt Tatlısı Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Yoğurt Tatlısı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli olarak hazırlanan İrmikli Vezir Parmağı tatlısı tarifini kolayca temin edebileceğiniz malzemelerl...
Kerane Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyyar satıcıların satmış olduğu bir tatlı olarak bilinen kerane tatlısını evde yaparak tatlı yapmanın...
Kolay Tatlı Tarifleri
Kolay Tatlı Tarifleri
Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif hazırlayabilirsiniz. Fakat çalışan bayanlar için ya da zamanı olmayan bayanlar için anı gele...
Billuriye Tatlısı
Billuriye Tatlısı
Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek olduğundan kolesterolu yükseltmeyen leziz tatlılardandır. Bağırsakları çalıştırıcı, böbrek ağrılar...
Şam Tatlısı
Şam Tatlısı
Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir tatlı çeşididir. Ramazan ayında tıpkı lokma tatlısı gibi daha fazla tercih edilen Şam tatlısı Arap...
Halep Tatlısı
Halep Tatlısı
Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep tatlısının yapılışına bir göz atalım.Halep Tatlısının Malzemeleri Nelerdir?1 kilogram 3 numara aç...
Yunan Tatlısı
Yunan Tatlısı
Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidir. Bu nedenle yaz aylarında yapmayı planlarsanız, mutlaka buzdolabında dondurucuda bulundurmanızı ...
Eti Puf Tatlısı
Eti Puf Tatlısı
Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan görselliğinin yanı sıra damaklarda bıraktığı mükemmel ötesi lezzeti ile beğeninizi toplayacak tat...
Bağdat Tatlısı
Bağdat Tatlısı
Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirlerinize değişik bir lezzet tattırabilirsiniz. Tatlı krizleriniz için de ideal olan Bağdat tatlısı na...
Pekmezli Tatlılar
Pekmezli Tatlılar
Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıları rahatlıkla önerebiliriz. Bilhassa pekmezin faydaları sağlık açısından da oldukça fazladır. Bunu...
Pudingli Tatlılar
Pudingli Tatlılar
Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafirlerinize, çocuklarınıza ya da akşam yemeğinden sonra çayınızın yanına kolayca hazırlayıp birkaç sa...
Funika Tatlısı
Funika Tatlısı
Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti görüntüsü gibi şahane olan bu Funika Tatlısı için kullanacağınız külah metal külahlar olabileceği ...

 

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Halep Tatlısı
Yunan Tatlısı
Eti Puf Tatlısı
Bağdat Tatlısı
Pekmezli Tatlılar
Pudingli Tatlılar
Funika Tatlısı
Tatlı Tarifleri
Atom Tatlısı
Lök Tatlısı
Bisküvili Sütlü Tatlılar
Kerhane Tatlısı
Trileçe Tatlısı
Padişah Tatlısı
Kerebiç Tatlısı
Kıvrım Tatlısı
İrmikli Sütlü Tatlı
Sütlü Top Tatlılar
Tül Perde Tatlısı
Hafif Sütlü Tatlılar
Makara Tatlısı
Ballı Tatlılar
Prenses Tatlısı
Tatlı Çeşitleri
Tavuk Göğsü Tatlısı
Popüler İçerik
Tatlı Tarifleri
Tatlı Tarifleri
Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça faz...
Atom Tatlısı
Atom Tatlısı
Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlıl...
Lök Tatlısı
Lök Tatlısı
Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elazığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edile...
Bisküvili Sütlü Tatlılar
Bisküvili Sütlü Tatlılar
Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapı...
Kerhane Tatlısı
Kerhane Tatlısı
Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıkla...
Trileçe Tatlısı
Trileçe Tatlısı
Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulu...
Padişah Tatlısı
Padişah Tatlısı
Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulu...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024