tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Tel Kadayıf Tatlısı

Tel Kadayıf Tatlısı, Gaziantep ve Şanlıurfa yörelerinde meşhurlaşmış kökeni Selçuklular dönemine kadar uzanan sultanların tercih ettiği tatlı çeşididir. Un ve suyun karıştırılarak elde edilen hamurun ince kesilmesiyle elde edilen teller sonucu ismini Tel Kadayıf olarak almıştır. Dünyada en çok Türkiye, Balkanlar ve Ortadoğu ülkeleri tarafından tatlı olarak tüketilmektedir. Kadayıf sözcüğü ise Arapça'dan gelen "kadife" sözcüğünün çoğuludur.

Tel kadayıftan elde edilen diğer bir tatlı çeşidi olan künefede en çok Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu ve Arap ülkelerinde yaygın olarak yapılmaktadır. Restaurantlarda, otel menülerinde ve birçok yerde tel kadayıf tatlısına denk gelmeniz mümkündür. Ancak kadayıf severlerin evlerinde de bu tatlıyı kendileri yapabilecekleri pratik tarifi sizlerle paylaşıyoruz.

Tel Kadayıf Tatlısı Malzemeleri

  • 500 gr. taze tel kadayıf
  • 250 gr. tereyağı
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz

Şerbeti İçin;

  • 3 su bardağı su
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 damla limon suyu

Tel Kadayıf Tatlısı Hazırlanışı

Marketlerden temin ettiğiniz tel kadayıfı tezgah üzerine yayılır.

Tel Kadayıf Tatlısı

. Eritilen tereyağı kadayıfın üzerine dökülür ve nazik el hareketleriyle kadayıfın her tarafına yağ yedirilir. Bu işlemi nazik hareketle yapmamızın sebebi kadayıfların parçalanmadan tel olarak kalması gerektiğindendir.

Bir kaseye kadayıftan bir parça alarak kenarları dışarıda kalacak şekilde serilir. Orta kısmına iri çekilmiş cevizlerden konur ve bohça şeklinde kapatılarak fırın tepsisine itinayla yerleştirilir. Elimizdeki tüm kadayıflar bitene kadar bu işlem tekrar edilir. Hepsi bitince önceden ısıtılmış fırında 200 derecede altı üstü renk alıncaya kadar 20-25 dakika sürede pişirilir. Fırından çıkarılarak soğumaya bırakılır.

Kadayıfın şerbeti için ayrı bir tencerede süt hariç şeker, su ve limon suyu eklenerek kaynatılır. Şeker tamamen eridiğinde sütü de ilave edilir ve bir müddet daha kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır.

Şerbetin kadayıfları eritmemesi için hafif ılık olarak dökülmesi gerekmektedir. Ilık şerbeti soğuk tatlımızın üzerine dökelim ve şerbeti iyice çeken kadayıfı bolca yeşil fıstık ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Dilerseniz yanına dondurma da ekleyerek daha da lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2015 02:05:22

Tel Kadayıf Tatlısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Tel Kadayıf Tatlısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bal Kabağı Tatlısı

Bal kabağı tatlısı, sizlere özlediğiniz lezzetleri tattıracaktır. Genellikle tatlı olarak değerlendirilen bal kabağının, çorbasını bile tüketebilirsiniz. Tatlı olarak cevizle birlikte tüketildiğinde, masum sayılacak tatlılar sınıf...

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı

Çikolata soslu irmik tatlısı, çok besleyici ve son derece sağlıklı olan bu muhteşem tarifi, akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak ikram edebileceğiniz gibi, kabul günlerinizde en sevdiğiniz arkadaşlarınıza ikram etmek içinde hazı...

Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı

Muhallebili Kemalpaşa tatlısı, kısa sürede ve zahmetsiz bir şekilde hazırlayabileceğiniz, şerbetli ve sütlü tatlıyı birleştiren çok lezzetli bir tatlı çeşididir. Hepimizin alışık olduğu ve çok sevdiği kemalpaşa tatlısını bir de ta...

Gökkuşağı Tatlısı

Gökkuşağı tatlısı, yapılışı hem kolay hem de isminden anlaşılacağı gibi göze hoş gelen ve damat zevkine hitap eden lezzetli bir tatlı çeşididir. Bu tatlıyla sofranızı şenlendirecek günlerinizde, toplantılarınızda ve özel misafi...

Balparmak Tatlısı

Balparmak tatlısı, yapımı hem kolaydır hem de rutin tatlılardan sıkılanlar için farklı bir tatlı alternatifidir. Özellikle bayramlar tatlıların en fazla tüketildiği dönemlerdir. Bayramlar sevinçle, tatlı heyecanlarla karşılandı...

Bülbül Konağı Tatlısı

Bülbül konağı tatlısı, özel günlerinizde, bayramlarda rahatlıkla hazırlayabileceğiniz bir tatlıdır. Sizleri biraz oyalasa da, buna değdiğini göreceksiniz. Özellikle yufka açmayı bilmiyorsanız, bu tatlıyı hazırlamanızı tavsiye eder...

Tatlı

Tatlı, şeker ya da tatlandırıcı kullanılarak yapılan yiyecekler olarak tanımlanır. Sütlü, şerbetli, meyveli gibi pek çok türde tatlı tarifi bulunmaktadır. Tatlı yaparken püf noktalarına dikkat edildiğinde sonuç her zaman mükemmel...

Kadayıf Tatlısı

Kadayıf Tatlısı geleneksel tatlar içinde en çok tercih edilen tatlılar arasında yer almaktadır. Özellikle Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan bu tatlıyı hazır kadayıf alarak yapabileceğiniz gibi kendiniz kadayıfı hazırlayarak d...

Hanım Göbeği Tatlısı

Hanım göbeği tatlısı, Osmanlı mutfağından günümüze gelen lezzetli bir tatlı çeşididir. İsminın kadınları r...

Arnavut Tatlısı

Arnavut tatlısı, bu tatlı bazı yörelerde trileçe tatlısı olarak ta bilinir. Bunun özelliği süt kremasıyla hazırlanması ve kesinlikle karamelle birlikte tüketilmesidir. Tatlının yöreye göre değişen ölçüleri olduğu gibi, sunum biçim...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Mayıs - 2018