tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar | iletisim









Tatlı

Tatlı, şeker ya da tatlandırıcı kullanılarak yapılan yiyecekler olarak tanımlanır. Sütlü, şerbetli, meyveli gibi pek çok türde tatlı tarifi bulunmaktadır. Tatlı yaparken püf noktalarına dikkat edildiğinde sonuç her zaman mükemmel olur. Bunun için tatlı yapmanın inceliklerini bilmek gerekmektedir. Yazımızın devamında tatlı yapmanın püf noktalarına ve sütlü ve şerbetli tatlı tariflerine ulaşabilirsiniz.

Tatlı yapmanın püf noktaları
  • Unlu tatlılar için hazırlanan hamurun içine bir miktar tuz eklemek tatlının daha lezzetli olmasını sağlar.
  • Baklava yapılıyorsa açılan yufkanın kenarları mümkün olduğunca ince açılmalıdır. Bunun için yufkanın kenarlarına ekstra bastırmak gerekir.
  • Hamurlu tatlılarda su ilavesi azar azar yapılmalıdır. Birden boşaltılan su hamurun özlü olmasını engeller.
  • Hamurlu tatlı hamuru dinlenirken altının yapışmaması, üzerinin kabuk bağlamaması için hafif unlanması gerekir.
  • Oklavanın hamuru açarken yapışmasını engellemek için ara ara unlanması faydalı olur.
  • Sütlü tatlılarda şeker ilavesi en son yapılırsa topaklanma olmaz.
  • Şerbetli tatlıların şerbeti genelde birebir ölçü kullanılır ve birkaç damla limon ilave edilir. Limon şerbete ilk başta değil ocaktan alınacağı sıra eklenmelidir. Başlangıçta eklenen limon suyu şerbetin tadını acılaştırır. Limon suyu şerbetin kristalize olmasını engeller.
  • Hazırlanan tatlı şerbeti ne çok koyu ne de çok sulu olmalıdır. Eğer çok koyu olursa üzerine dökülen tatlı şerbeti çekmez, sulu olursa da tatlının şekli bozulabilir.
  • Tatlı ve şerbetin aynı anda sıcak olmaması gerekir. Ya tatlı sıcak olmalı ya da şerbet sıcak olmalıdır. Yani birinin sıcak birinin soğuk olması gerekir.
  • Revani, yoğurt tatlısı gibi kekli tatlıların şerbetini güzel çekmesi için piştikten sonra dilimlenmesi ve şerbetinin ondan sonra dökülmesi gerekir. Dikkat edilmesi gereken ayrıntı ise dilimlerken tatlının sıcaklığını atması gerekir.
  • Tatlı yapımında tereyağı kullanmak tatlının lezzetini arttıran bir etkendir.
  • Pişen ve şerbetlenen bir tatlı en az 3 saat dinlendikten sonra servis yapılmalıdır.
  • Tatlılarda kullanılan kuruyemişler çiğ yani kavrulmamış olmalıdır.
  • Bayram ya da özel bir gün için hazırlanacak şerbetli tatlılar birkaç gün önceden hazırlanarak bekletilebilir. Bekleyen tatlı daha lezzetli olur. Tatlı şerbetlendikten sonra buzdolabında bekletilmemelidir. Aksi halde şekerlenebilir.
  • Hazırlanan ya da satın alınan bir tatlı çok şekerliyse tatlıyı süt dolu bir kabın içine koymak, fazla şekerini almayı sağlar. Süt hem de tatlının lezzetini arttırır.
  • Tatlı için kullanılacak yumurtaların oda sıcaklığında olması gerekir.
  • Pasta, kek ve sütlü tatlıların yapımında ölçü kabı kullanmak sonucun daha mükemmel olmasını sağlar.
  • Sütlü tatlılarda pişme süresi ve ısısı çok iyi ayarlanmalıdır. Sütlü tatlıların en fazla 150-160 derecelik ısıda pişmesi gerekir.
    Tatlı

    /li>
  • Tatlı hamurlarda topaklanmayı önlemek amacıyla içine bir adet yumurta sarısı eklenebilir.
  • Sütlü tatlılarda kullanılacak vanilya malzemelere en son ilave edilmelidir.
  • Muhallebili tatlılarda muhallebi hazırlanırken pürüzsüz olması için tahta kaşık yardımıyla devamlı karıştırılması gerekir.
  • Çikolata benmari usulü eritilecekse, eridikten sonra içine misket kadar tereyağı atmak çikolatanın daha parlak durmasını sağlar.
  • Çikolatayla hazırlanan sosların içine toz karanfil ya da toz tarçın eklemek sosun lezzetini arttırır.
Muzlu irmik tatlısı için gerekli malzemeler
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 tane yumurta sarısı
  • 2 paket petibör bisküvi
  • 1 tane vanilya
  • 1 çay kaşığı toz tarçın
  • 2 tane muz
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
Muzlu irmik tatlısı yapılışı
Çukur bir kabın içine süt, irmik, toz şeker eklenerek karıştırılır. Ardından tencere ocağa alınıp devamlı karıştırılarak kaynatılır. Koyulaşan irmikli muhallebi ocaktan alınır. Petibör bisküviler robottan geçirilip, yarısı dikdörtgen tepsinin tabanına serilir. Üzerine pişen muhallebi dökülür. Hafif soğuduktan sonra bisküvilerin geri kalanı muhallebinin üzerine serilir. Muz ince şekilde dilimlenip tatlının üzerine dizilir. Muzların üzeri çekilmiş cevizle kaplanır. Muzlu irmik tatlısı buzdolabına alınarak birkaç saat dinlendirilip, servise sunulur. Afiyet olsun.

Bademli şekerpare tatlısı için gerekli malzemeler
  • 1 paket oda sıcaklığında erimiş margarin
  • 2 yumurta
  • 4 yemek kaşığı irmik
  • 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi
  • 1 tane kabartma tozu
  • 1 su bardağı pudra şekeri
Şerbeti için
  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • Birkaç damla limon suyu
  • Üzeri için badem
Bademli şekerpare yapılışı
Şerbet için uygun bir tencereye su ve şeker alınıp karıştırılır. Şeker eridikten sonra ocağa alınır. Hafif koyulaşınca şerbete limon suyu eklenip, bir taşım daha kaynatılarak ocaktan alınır. Karıştırma, yumurta, margarin, irmik, Hindistan cevizi, pudra şekeri alınıp, karıştırılır. Karışan malzemelere elenmiş un, kabartma tozu eklenip, yumuşak kıvamda bir hamur elde edilir. Hamur 15 dakika kadar dinlendirilir. Dinlenen hamurdan ufak ufak parçalar koparılarak avuç içinde yuvarlanıp, yumurta sarısına bulanarak, yağlı kağıt serilmiş fırın kabına yerleştirilir. Bademler bıçakla kıyılarak yuvarlanan hamurun üzerine serpilir. Fırın 160 derecede ısıtılıp, hazırlanan şekerpare fırına verilir. Yaklaşık 30-35 dakika fırınlanarak fırından alınır. Şerbet önceden hazırlandığı için soğumuş olacaktır. Hamur da ilk sıcaklığını attıktan sonra üzerine şerbeti eşit şekilde dökülür. Birkaç saat bekletilerek servise sunulur. Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 03.10.2016 11:32:49

Tatlı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Tatlı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bülbül Konağı Tatlısı

Bülbül konağı tatlısı, özel günlerinizde, bayramlarda rahatlıkla hazırlayabileceğiniz bir tatlıdır. Sizleri biraz oyalasa da, buna değdiğini göreceksiniz. Özellikle yufka açmayı bilmiyorsanız, bu tatlıyı hazırlamanızı tavsiye eder...

Bal Kabağı Tatlısı

Bal kabağı tatlısı, sizlere özlediğiniz lezzetleri tattıracaktır. Genellikle tatlı olarak değerlendirilen bal kabağının, çorbasını bile tüketebilirsiniz. Tatlı olarak cevizle birlikte tüketildiğinde, masum sayılacak tatlılar sınıf...

Şekerpare Tatlısı

Şekerpare tatlısı, şerbetli tatlılar arasında en fazla rağbet gören bir tatlı çeşididir. Özellikle şekerpare tatlısını, size önereceğimiz tarifle yaparsanız, konuklarınız hangi pastaneden aldınız diye size soracaklardır. Tam tar...

Çilekli İrmik Tatlısı

Çilekli İrmik Tatlısı, muhteşem görüntüsü ve lezzetiyle sofraların gözdesi olacak kadar güzel bir, sütlü tatlı çeşididir. Çok kısa sürede ve kolaylıkla hazırlayabileceğiniz, bu tarifi, akşam yemekleriniz den sonra tatlı olarak ser...

Gökkuşağı Tatlısı

Gökkuşağı tatlısı, yapılışı hem kolay hem de isminden anlaşılacağı gibi göze hoş gelen ve damat zevkine hitap eden lezzetli bir tatlı çeşididir. Bu tatlıyla sofranızı şenlendirecek günlerinizde, toplantılarınızda ve özel misafi...

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı

Çikolata soslu irmik tatlısı, çok besleyici ve son derece sağlıklı olan bu muhteşem tarifi, akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak ikram edebileceğiniz gibi, kabul günlerinizde en sevdiğiniz arkadaşlarınıza ikram etmek içinde hazı...

İki Renkli İrmik Tatlısı

İki renkli irmik tatlısı, ani gelen misafirler için evde bulunan malzemeler için kolayca yapılabilecek, hem görüntüsüyle hem de tadıyla gözü ve mideyi dolduracak lezzetli bir tatlı çeşididir. Hanımlar için bu tatlı türü ile az...

Dilber Dudağı Tatlısı

Dilber dudağı tatlısı, bu tatlımızın hem yapımı kolay, hem de ikramı oldukça kolaydır. Tatlı yapımını pek beceremeseniz bile, bunu rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Hamuru nişastayla açtığınız için, çok kolay açılacaktır. Kalan hamu...

Arnavut Tatlısı

Arnavut tatlısı, bu tatlı bazı yörelerde trileçe tatlısı olarak ta bilinir. Bunun özelliği süt kremasıyla hazırlanması ve kesinlikle karamelle birlikte tüketilmesidir. Tatlının yöreye göre değişen ölçüleri olduğu gibi, sunum biçim...

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı, süt ve irmikle hazırlanan düşük kalorili bir tatlı çeşididir. Yöresi nereye ait olduğu bilinmemekle birlikte hafif olması münasebetiyle sıklıkla yapılabilecek pratik bir tatlıdır. Bu tarifi uygularken...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Temmuz - 2018