tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar | iletisim









Oklava Tatlısı

Oklava tatlısı, diğer adı da oklava burması olup Trakya bölgesinin meşhur ve lezzetli tatlılarından biridir. Trakya bölgesinde genellikle bayramlarda birinci tercih edilen baklava çeşitlerinden olup üç aşağı beş yukarı genellikle aşağıdaki tarife uygun bir şekilde hazırlanan şerbetli bir tatlı türüdür. Düğün yemeklerinden önce kadınların ortaklaşarak tatlıyı hazırlayıp yetecek kadar şekerle birlikte düğün evlerine götürülmesi Trakya'da bir adet haline gelmiştir. Oklava tatlısının püf noktalarından biri de tatlının çıtırdaması için hamuruna bir miktar sirke katılmasıdır.

Oklava Tatlısının Malzemeleri

Hamuru için:
  • Üç yemek kaşığı erimiş tereyağı
  • Üç adet yumurta
  • Bir paket kabartma tozu
  • 1.5 su bardağı oda sıcaklığında bekletilmiş süt
  • Bir paket kabartma tozu
  • Bir çay bardağı sıvı yağ
  • Bir miktar tuz
  • Bir tatlı kaşığı sirke
  • Alabildiği kadar un

Açmak için:

  • 3 yemek kaşığı un
  • 9 yemek kaşığı nişasta

İçine koymak için:

  • 1/2 ince çekilmiş ceviz içi

Şerbeti için:

  • 5 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • Yarım limonun sıkılmış suyu

Oklava Tatlısının Yapılışı

Oklava tatlısının hamuru için unu derin bir kabın içerisine koyarak ortasını açıp çukur hale getirin. Hamuru için yazdığımız malzemelerin hepsini katarak yoğurmaya başlayın. Kulak memesi yumuşaklığı kıvamına gelene kadar yoğurun.

Oklava Tatlısı

Oklava tatlısının hamuru hazır hale geldikten sonra yumurta büyüklüğünde bezelere ayırın ve üzerini kapatarak mayalanması için bekleyin. Hamurunuz ortalama 30 dakika içerisinde mayalanmış hale gelecektir.

Hamur mayalandıktan sonra her bezeyi un ve nişasta serperek açabildiğiniz kadar ince açın. Unutmayın ki ne kadar ince açarsanız oklava tatlınızın tadı daha güzel olacaktır. Açtığınız her bezenin ortasına bolca ceviz içi koyun ve oklava ile sarın ve oklavanın üzerindeyken büzdürün. Ardından yavaşça oklavayı hamurun içerisinden çıkarın.

Kullanacağınız tepsinin içerisine bir miktar sıvı yağ gezdirdikten sonra hazırladığınız hamurları içten dışa doğru halkalar şeklinde dizin. Tereyağını bir tavada kızdırdıktan sonra köpüklerini bir kaşıkla alın ve hamurun üzerinde her yere gelecek şekilde gezdirin. Ardından bir ıspatula veya bıçakla tepsinin içerisinde küçük dilimler haline getirin.

Oklava tatlısını pişirmek için önceden fırının derecesini 200 dereceye getirerek ısıtın. Derecesi 200 olduktan sonra tepsiyi fırına verin ve nar gibi kızarana kadar pişirin. Bu arada şerbetin hazırlanmasına geçin. Şerbet için su ve şekeri bir tencerede kaynatın. Şerbetiniz kaynamaya başlayınca limon suyunu da ilave edin ve 10 dakika daha kaynatın. Şerbetiniz hazır hale geldikten sonra soğumak üzere serin bir yere alın. Oklava tatlınız nar gibi kızardıktan sonra fırını kapatın ve tepsiyi çıkararak şerbeti üzerinde gezdirin. Tatlınız 30 dakika sonra servis edilmeye hazır olacaktır.

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2015 02:23:11

Oklava Tatlısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Oklava Tatlısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bülbül Konağı Tatlısı

Bülbül konağı tatlısı, özel günlerinizde, bayramlarda rahatlıkla hazırlayabileceğiniz bir tatlıdır. Sizleri biraz oyalasa da, buna değdiğini göreceksiniz. Özellikle yufka açmayı bilmiyorsanız, bu tatlıyı hazırlamanızı tavsiye eder...

Bal Kabağı Tatlısı

Bal kabağı tatlısı, sizlere özlediğiniz lezzetleri tattıracaktır. Genellikle tatlı olarak değerlendirilen bal kabağının, çorbasını bile tüketebilirsiniz. Tatlı olarak cevizle birlikte tüketildiğinde, masum sayılacak tatlılar sınıf...

Şekerpare Tatlısı

Şekerpare tatlısı, şerbetli tatlılar arasında en fazla rağbet gören bir tatlı çeşididir. Özellikle şekerpare tatlısını, size önereceğimiz tarifle yaparsanız, konuklarınız hangi pastaneden aldınız diye size soracaklardır. Tam tar...

Çilekli İrmik Tatlısı

Çilekli İrmik Tatlısı, muhteşem görüntüsü ve lezzetiyle sofraların gözdesi olacak kadar güzel bir, sütlü tatlı çeşididir. Çok kısa sürede ve kolaylıkla hazırlayabileceğiniz, bu tarifi, akşam yemekleriniz den sonra tatlı olarak ser...

Gökkuşağı Tatlısı

Gökkuşağı tatlısı, yapılışı hem kolay hem de isminden anlaşılacağı gibi göze hoş gelen ve damat zevkine hitap eden lezzetli bir tatlı çeşididir. Bu tatlıyla sofranızı şenlendirecek günlerinizde, toplantılarınızda ve özel misafi...

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı

Çikolata soslu irmik tatlısı, çok besleyici ve son derece sağlıklı olan bu muhteşem tarifi, akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak ikram edebileceğiniz gibi, kabul günlerinizde en sevdiğiniz arkadaşlarınıza ikram etmek içinde hazı...

İki Renkli İrmik Tatlısı

İki renkli irmik tatlısı, ani gelen misafirler için evde bulunan malzemeler için kolayca yapılabilecek, hem görüntüsüyle hem de tadıyla gözü ve mideyi dolduracak lezzetli bir tatlı çeşididir. Hanımlar için bu tatlı türü ile az...

Dilber Dudağı Tatlısı

Dilber dudağı tatlısı, bu tatlımızın hem yapımı kolay, hem de ikramı oldukça kolaydır. Tatlı yapımını pek beceremeseniz bile, bunu rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Hamuru nişastayla açtığınız için, çok kolay açılacaktır. Kalan hamu...

Arnavut Tatlısı

Arnavut tatlısı, bu tatlı bazı yörelerde trileçe tatlısı olarak ta bilinir. Bunun özelliği süt kremasıyla hazırlanması ve kesinlikle karamelle birlikte tüketilmesidir. Tatlının yöreye göre değişen ölçüleri olduğu gibi, sunum biçim...

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı, süt ve irmikle hazırlanan düşük kalorili bir tatlı çeşididir. Yöresi nereye ait olduğu bilinmemekle birlikte hafif olması münasebetiyle sıklıkla yapılabilecek pratik bir tatlıdır. Bu tarifi uygularken...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Temmuz - 2018