tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Lokma Tatlısı

Lokma tatlısı, bu tatlıyı şimdiye kadar yemedim diyen eminiz yoktur. Herkes çocukluğundan itibaren buram buram nefis kokusuyla, sıcak olarak yediği lokmaların tadını unutamaz. Yöresel olarak farklı boylarda hazırlanabilir. Kimi küçük top şeklinde, kimisi daha iri boyda ve ortası delikli yapılabilir. Ancak ortak noktaları lokmalar ve şerbetidir. Bazen köşe başında lokma dökenleri görebilirsiniz. Gelen geçen herkese yetecek kadar lokma dökülebilir. Bunları sıcak olarak çıtır çıtır lezzetiyle yiyeceksiniz. Canınız her çektiğinde evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz bir tatlı türüdür. İçinde bulunan malzemelerde öyle yumurta, süt, yoğurt gibi ürünlerde yok. Sadece su, un, tuz ve maya kullanacaksınız. Birde şekerle şerbet hazırlayacaksınız. Lokma tatlısı sadece ilk pişirildiği gün  çıtır lezzetiyle tüketilebilir. Daha sonradan yumuşar. Bu nedenle tüketilecek kadar hazırlamalısınız.

Son derece basit olan malzemeleriyle severek tüketilen tatlılardan birisi olan lokma tatlısı, Ege bölgesinde daha fazla tüketilmektedir. Bu yörede adına genellikle İzmir lokma denilmektedir. Başka yörelerde yapılıyor olsa da, İzmir şehrimizle özdeşleşmiş bir tatlı türüdür. Özellikle dini açıdan önemli olan Ramazan gibi günlerde çevreye lokma tatlısı dağıtılması adeta bir gelenek haline gelmiştir.  

Lokma tatlısı için gereken malzemeler

  • 6 su bardağı elenmiş un
  • 4 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker ( Bunu mayalanmayı hızlandırmak için kullanacağız )
  • 1 silme çay kaşığı tuz

Şerbet malzemeleri

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 dilim limon

Lokmaları kızartmak için

  • Bol miktarda sıvı yağ

Lokma tatlısı yapımı

Lokma tatlısını hazırlamaya şerbeti pişirmekle başlayın.

Lokma Tatlısı

Bir tencerenin içine toz şekeri, suyu ve limonu koyarak, ocağın üzerine alın. Orta ateşin üzerinde, şerbetin üstünde iri gözler çıkıncaya kadar kaynatın. Şerbetinizin kıvamı koyu olmalıdır. Lokma tatlısının bir özelliğidir bu. Şimdi lokmaları hazırlamak için, uygun bir kabın içine hamur malzemelerini koyacağız. Elenmiş unu, tuzu, toz şekeri, su ve kuru mayayı mikser yardımıyla iyice çırpın. Hazırlayacağınız hamurun kıvamı aynı koyu kek hamuruna benzemelidir. Bunu hazırladıktan sonra, mayalanmasını sağlamak için en az 1 saat kadar bekletmeniz gerekir.

Lokma hamuru iyice mayalandıktan sonra, derin bir tencerenin içine bol miktarda sıvı yağı koyun. Bunu yüksek ateşte kızdırmaya başlayın. Yağ iyice kızınca, hamurdan elinize alın. Elinizi hamurla birlikte sanki yumruk yapar gibi sıkın. Bunu hafifçe yapın. Küçük bir kaseye az miktarda sıvı yağ koyun. Bir tatlı kaşığını bu yağa batırın. Yumruk yaptığınız elinizdeki hamurun üstte kalan miktarını kaşıkla alın ve bunu kızgın yağın içine atın. Bu işlemi elinizdeki hamur bitinceye kadar seri bir şekilde yapmalısınız. Bu arada delikli bir kepçeyle kızgın yağın içindeki lokmaları karıştırın. Kızaran lokmaları önceden hazırladığınız soğuk şerbetin içine atarak, yaklaşık 2 dakika kadar tutun. Daha sonra lokmaları başka bir tabağın içine alın. Bu arada kalan lokma hamurunu da aynı şekilde pişirin. Tüm lokmaları pişirip, şerbetledikten sonra, servis tabaklarına alarak ikram edebilirsiniz. Dilerseniz üzerine biraz şerbetten gezdirebilirsiniz. Sevdikleriniz bu nefis lokma tatlısını çok beğenecektir.

Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2015 02:19:50

Lokma Tatlısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Lokma Tatlısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bal Kabağı Tatlısı

Bal kabağı tatlısı, sizlere özlediğiniz lezzetleri tattıracaktır. Genellikle tatlı olarak değerlendirilen bal kabağının, çorbasını bile tüketebilirsiniz. Tatlı olarak cevizle birlikte tüketildiğinde, masum sayılacak tatlılar sınıf...

Gökkuşağı Tatlısı

Gökkuşağı tatlısı, yapılışı hem kolay hem de isminden anlaşılacağı gibi göze hoş gelen ve damat zevkine hitap eden lezzetli bir tatlı çeşididir. Bu tatlıyla sofranızı şenlendirecek günlerinizde, toplantılarınızda ve özel misafi...

Cevizli Kadayıf Tatlısı

Cevizli Kadayıf Tatlısı, tarihi çok eskilere dayanan gelenekselleşmiş Anadolu tatlılarının en önde gelenlerinden bir tatlı çeşididir. Türk mutfağında çok özel bir yeri olan kadayıf tatlısını sizlerde evinizde hazırlayarak, akşam y...

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı

Çikolata soslu irmik tatlısı, çok besleyici ve son derece sağlıklı olan bu muhteşem tarifi, akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak ikram edebileceğiniz gibi, kabul günlerinizde en sevdiğiniz arkadaşlarınıza ikram etmek içinde hazı...

Balparmak Tatlısı

Balparmak tatlısı, yapımı hem kolaydır hem de rutin tatlılardan sıkılanlar için farklı bir tatlı alternatifidir. Özellikle bayramlar tatlıların en fazla tüketildiği dönemlerdir. Bayramlar sevinçle, tatlı heyecanlarla karşılandı...

Bal Parmak Tatlısı

Bal parmak tatlısı, şerbetli tatlı sevenlerin hoşuna gidecektir. Dilerseniz tatlının içine biraz ceviz içi ve tarçın ilave edebilirsiniz. Bu şekilde lezzeti ve tadı daha hoş olacaktır. İsterseniz tatlıyı kurabiye gibi pişirerek, b...

Tatlı

Tatlı, şeker ya da tatlandırıcı kullanılarak yapılan yiyecekler olarak tanımlanır. Sütlü, şerbetli, meyveli gibi pek çok türde tatlı tarifi bulunmaktadır. Tatlı yaparken püf noktalarına dikkat edildiğinde sonuç her zaman mükemmel...

Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı

Muhallebili Kemalpaşa tatlısı, kısa sürede ve zahmetsiz bir şekilde hazırlayabileceğiniz, şerbetli ve sütlü tatlıyı birleştiren çok lezzetli bir tatlı çeşididir. Hepimizin alışık olduğu ve çok sevdiği kemalpaşa tatlısını bir de ta...

Muhallebili Kadayıf Tatlısı

Muhallebili kadayıf tatlısı, özellikle ramazan iftar sofralarının vazgeçilmezi olan kadayıftan yapılan nefis...

İncirli Muhallebili Tatlı

İncirli muhallebili tatlı, muhteşem bir tat ve göz zevkine hitap eden olağanüstü bir tatlıdır. Bu tatlıya isterseniz pasta deyin, isterseniz şerbetli tatlı deyin, ne derseniz deyin. Ama bilin ki her kategoriye uyuyor. Şimdiye k...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Nisan - 2018