tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar | iletisim









Lokma Tatlısı

Lokma tatlısı, bu tatlıyı şimdiye kadar yemedim diyen eminiz yoktur. Herkes çocukluğundan itibaren buram buram nefis kokusuyla, sıcak olarak yediği lokmaların tadını unutamaz. Yöresel olarak farklı boylarda hazırlanabilir. Kimi küçük top şeklinde, kimisi daha iri boyda ve ortası delikli yapılabilir. Ancak ortak noktaları lokmalar ve şerbetidir. Bazen köşe başında lokma dökenleri görebilirsiniz. Gelen geçen herkese yetecek kadar lokma dökülebilir. Bunları sıcak olarak çıtır çıtır lezzetiyle yiyeceksiniz. Canınız her çektiğinde evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz bir tatlı türüdür. İçinde bulunan malzemelerde öyle yumurta, süt, yoğurt gibi ürünlerde yok. Sadece su, un, tuz ve maya kullanacaksınız. Birde şekerle şerbet hazırlayacaksınız. Lokma tatlısı sadece ilk pişirildiği gün  çıtır lezzetiyle tüketilebilir. Daha sonradan yumuşar. Bu nedenle tüketilecek kadar hazırlamalısınız.

Son derece basit olan malzemeleriyle severek tüketilen tatlılardan birisi olan lokma tatlısı, Ege bölgesinde daha fazla tüketilmektedir. Bu yörede adına genellikle İzmir lokma denilmektedir. Başka yörelerde yapılıyor olsa da, İzmir şehrimizle özdeşleşmiş bir tatlı türüdür. Özellikle dini açıdan önemli olan Ramazan gibi günlerde çevreye lokma tatlısı dağıtılması adeta bir gelenek haline gelmiştir.  

Lokma tatlısı için gereken malzemeler

  • 6 su bardağı elenmiş un
  • 4 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker ( Bunu mayalanmayı hızlandırmak için kullanacağız )
  • 1 silme çay kaşığı tuz

Şerbet malzemeleri

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 dilim limon

Lokmaları kızartmak için

  • Bol miktarda sıvı yağ

Lokma tatlısı yapımı

Lokma tatlısını hazırlamaya şerbeti pişirmekle başlayın.

Lokma Tatlısı

Bir tencerenin içine toz şekeri, suyu ve limonu koyarak, ocağın üzerine alın. Orta ateşin üzerinde, şerbetin üstünde iri gözler çıkıncaya kadar kaynatın. Şerbetinizin kıvamı koyu olmalıdır. Lokma tatlısının bir özelliğidir bu. Şimdi lokmaları hazırlamak için, uygun bir kabın içine hamur malzemelerini koyacağız. Elenmiş unu, tuzu, toz şekeri, su ve kuru mayayı mikser yardımıyla iyice çırpın. Hazırlayacağınız hamurun kıvamı aynı koyu kek hamuruna benzemelidir. Bunu hazırladıktan sonra, mayalanmasını sağlamak için en az 1 saat kadar bekletmeniz gerekir.

Lokma hamuru iyice mayalandıktan sonra, derin bir tencerenin içine bol miktarda sıvı yağı koyun. Bunu yüksek ateşte kızdırmaya başlayın. Yağ iyice kızınca, hamurdan elinize alın. Elinizi hamurla birlikte sanki yumruk yapar gibi sıkın. Bunu hafifçe yapın. Küçük bir kaseye az miktarda sıvı yağ koyun. Bir tatlı kaşığını bu yağa batırın. Yumruk yaptığınız elinizdeki hamurun üstte kalan miktarını kaşıkla alın ve bunu kızgın yağın içine atın. Bu işlemi elinizdeki hamur bitinceye kadar seri bir şekilde yapmalısınız. Bu arada delikli bir kepçeyle kızgın yağın içindeki lokmaları karıştırın. Kızaran lokmaları önceden hazırladığınız soğuk şerbetin içine atarak, yaklaşık 2 dakika kadar tutun. Daha sonra lokmaları başka bir tabağın içine alın. Bu arada kalan lokma hamurunu da aynı şekilde pişirin. Tüm lokmaları pişirip, şerbetledikten sonra, servis tabaklarına alarak ikram edebilirsiniz. Dilerseniz üzerine biraz şerbetten gezdirebilirsiniz. Sevdikleriniz bu nefis lokma tatlısını çok beğenecektir.

Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2015 02:19:50

Lokma Tatlısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Lokma Tatlısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bülbül Konağı Tatlısı

Bülbül konağı tatlısı, özel günlerinizde, bayramlarda rahatlıkla hazırlayabileceğiniz bir tatlıdır. Sizleri biraz oyalasa da, buna değdiğini göreceksiniz. Özellikle yufka açmayı bilmiyorsanız, bu tatlıyı hazırlamanızı tavsiye eder...

Bal Kabağı Tatlısı

Bal kabağı tatlısı, sizlere özlediğiniz lezzetleri tattıracaktır. Genellikle tatlı olarak değerlendirilen bal kabağının, çorbasını bile tüketebilirsiniz. Tatlı olarak cevizle birlikte tüketildiğinde, masum sayılacak tatlılar sınıf...

Şekerpare Tatlısı

Şekerpare tatlısı, şerbetli tatlılar arasında en fazla rağbet gören bir tatlı çeşididir. Özellikle şekerpare tatlısını, size önereceğimiz tarifle yaparsanız, konuklarınız hangi pastaneden aldınız diye size soracaklardır. Tam tar...

Çilekli İrmik Tatlısı

Çilekli İrmik Tatlısı, muhteşem görüntüsü ve lezzetiyle sofraların gözdesi olacak kadar güzel bir, sütlü tatlı çeşididir. Çok kısa sürede ve kolaylıkla hazırlayabileceğiniz, bu tarifi, akşam yemekleriniz den sonra tatlı olarak ser...

Gökkuşağı Tatlısı

Gökkuşağı tatlısı, yapılışı hem kolay hem de isminden anlaşılacağı gibi göze hoş gelen ve damat zevkine hitap eden lezzetli bir tatlı çeşididir. Bu tatlıyla sofranızı şenlendirecek günlerinizde, toplantılarınızda ve özel misafi...

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı

Çikolata soslu irmik tatlısı, çok besleyici ve son derece sağlıklı olan bu muhteşem tarifi, akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak ikram edebileceğiniz gibi, kabul günlerinizde en sevdiğiniz arkadaşlarınıza ikram etmek içinde hazı...

İki Renkli İrmik Tatlısı

İki renkli irmik tatlısı, ani gelen misafirler için evde bulunan malzemeler için kolayca yapılabilecek, hem görüntüsüyle hem de tadıyla gözü ve mideyi dolduracak lezzetli bir tatlı çeşididir. Hanımlar için bu tatlı türü ile az...

Dilber Dudağı Tatlısı

Dilber dudağı tatlısı, bu tatlımızın hem yapımı kolay, hem de ikramı oldukça kolaydır. Tatlı yapımını pek beceremeseniz bile, bunu rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Hamuru nişastayla açtığınız için, çok kolay açılacaktır. Kalan hamu...

Arnavut Tatlısı

Arnavut tatlısı, bu tatlı bazı yörelerde trileçe tatlısı olarak ta bilinir. Bunun özelliği süt kremasıyla hazırlanması ve kesinlikle karamelle birlikte tüketilmesidir. Tatlının yöreye göre değişen ölçüleri olduğu gibi, sunum biçim...

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı, süt ve irmikle hazırlanan düşük kalorili bir tatlı çeşididir. Yöresi nereye ait olduğu bilinmemekle birlikte hafif olması münasebetiyle sıklıkla yapılabilecek pratik bir tatlıdır. Bu tarifi uygularken...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Temmuz - 2018