tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar | iletisim









Karakuş Tatlısı

Karakuş tatlısı, Adana’nın meşkur geleneksel tatlılarından biridir. Adana’ya gidenler bilirler hemen hemen her sokakta bir tatlıcı bulunmaktadır. Bu göze hoş gelen atlı arabalarında tazecik kızaran tatlılar sizin iştahınızı kabartır. Bir taraftan taze tatlılar kızarırken bir tarafta tepsi tepsi tatlılar müşterilere ikram edilir. Tatlı arabasının yanına yaklaşan müşteri arabanın bir köşesine asılmış olan kağıt parçasından bir parça koparır ve o kağıt parçasının üzerine tezgahtan karakuş tatlısı koyar. Kaç tane karakuş tatlısı aldıysa onun parasını öder ve kağıt üzerinden birer birer karakuş tatlılarını yiyerek yoluna devam eder. Yolda bu şekilde tatlı yiyen kişileri Adana’nın her sokağında görmek mümkündür. Çünkü Adanalı için karakuş tatlısı yemek en büyük keyif aldığı şeylerden biridir.

Bu Adana’ya özgü ve tarihi çok eski olan karakuş tatlısı yağda kızarmasına rağmen hamuru nişasta ile yoğurulduğu için yağı fazla çekmediği için kilo almaktan korkanlar için en güzel diyet tatlılardan biridir. Günümüzde Adana’nın tatlı kültürü olup farklı şehirlere de yayılmış olan karakuş tatlısının tarifine geçelim.

Karakuş Tatlısının Malzemeleri

Hamurunun Malzemeleri

  • Bir adet yumurta
  • Bir çay kaşığı kabartma tozu
  • Bir çay bardağı oda sıcaklığında bulundurulmuş yoğurt
  • Bir çay kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Üç su bardağı un
  • Yarım çay bardağı un

Şerbetinin Malzemeleri

  • 3.5 su bardağı su
  • 2.5 su bardağı şeker
  • İki adet normal büyüklükte limon tuzu

İçinin Malzemeleri

  • Çok fazla ince çekilmemiş fındık veya ceviz
  • Nişasta
  • Kızartmak için sıvı yağ

Karakuş Tatlısının Tarifi

İlk olarak şerbetini hazırlıyoruz. Karakuş tatlısının şerbetini diğer tatlım şerbetlere göre daha fazla kaynatıyoruz. Şerbet için ayırdığımız su, şeker ve limon tuzunu bir tencere içerisine koyarak ocağın altını açalım ve kaynatalım.

Karakuş Tatlısı

. Şerbetimiz kaynamaya başladıktan sonra 30 dakika kaynatıyoruz. Bu arada şekerin karışması ve limon tuzunun erimesi için bir tahta kaşıkla karıştırarak kaynatalım. Şerbetimiz hazır hale geldikten sonra ocağın altını kapatarak ocaktan alalım ve soğuması için serin bir yerde bir müddet beklettikten sonra buzdolabına koyalım.

Şerbetini hazırladıktan sonra hamurunu yapmaya geçelim. Hamur için ayırdığımız üç su bardağı unu yoğuracağımız kaba boşaltalım. Yoğurdu, yumurtayı, sıvı yağı, kabartma tozunu ve tuzu ilave edelim ve suyu ekleyerek yoğurmaya başlayalım. Bu karışım çok çabuk kıvam alıyor. 5-10 dakika yoğurduktan sonra üzerini bir örtü ile kapatarak dinlenmeye alalım. 30 dakika dinlendikten sonra hamuru 6 eşit parçaya ayırdıktan sonra açmaya başlayacağız. Bunun için yanımızda bir kap içerisinde nişasta bulunduralım. Açtığımız parçaların altına ve üstüne nişasta serperek iyice incelene kadar açalım. Ne kadar ince açabilirseniz o kadar güzel olacaktır. Nişasta sayesinde zaten çok kolay açıldığını göreceksiniz. Karakuş tatlısının özelliği nişasta ile açmaktır.

Yuvarlak şekilde açtığınız hamurun iki yanından ortaya doğru katlayın. Açtığınız hamur çok büyük olduysa bir kat daha yapabilirsiniz. Sonra ortasına ikişer parmak aralıklarla ceviz koyun ve tıpkı yelpaze şeklinde olacak şekilde kıvırmaya başlayın. Cevizli kısımların üstü örtülsün boş kalan kısımlar ise iyice birbirine yanaştırılsın. Bu boş kısımlar bir birine yapıştırıldıktan sonra koparın ve her cevizli kısımdan bir parça çıkarın. Tüm bezelere aynı işlemi yapın ve tüm hamurlar bittikten sonra karakuş tatlılarını kızgın yağa koyarak kızartmaya başlayın. Ocağın altı kısık olsun ve arkalı önlü nar gibi kızartın. Kızgın yağdan çıkardıktan sonra beş dakika bekletin ve soğuk şerbetin içine atın. Tatlınızı şerbetin içerisinde çevirerek iki tarafın da şerbeti çekmesini sağlayın. Beş dakika sonra şerbetten çıkarın ve dilediğiniz zaman servis edebilirsiniz.

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2015 03:01:42

Karakuş Tatlısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Karakuş Tatlısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bülbül Konağı Tatlısı

Bülbül konağı tatlısı, özel günlerinizde, bayramlarda rahatlıkla hazırlayabileceğiniz bir tatlıdır. Sizleri biraz oyalasa da, buna değdiğini göreceksiniz. Özellikle yufka açmayı bilmiyorsanız, bu tatlıyı hazırlamanızı tavsiye eder...

Bal Kabağı Tatlısı

Bal kabağı tatlısı, sizlere özlediğiniz lezzetleri tattıracaktır. Genellikle tatlı olarak değerlendirilen bal kabağının, çorbasını bile tüketebilirsiniz. Tatlı olarak cevizle birlikte tüketildiğinde, masum sayılacak tatlılar sınıf...

Şekerpare Tatlısı

Şekerpare tatlısı, şerbetli tatlılar arasında en fazla rağbet gören bir tatlı çeşididir. Özellikle şekerpare tatlısını, size önereceğimiz tarifle yaparsanız, konuklarınız hangi pastaneden aldınız diye size soracaklardır. Tam tar...

Çilekli İrmik Tatlısı

Çilekli İrmik Tatlısı, muhteşem görüntüsü ve lezzetiyle sofraların gözdesi olacak kadar güzel bir, sütlü tatlı çeşididir. Çok kısa sürede ve kolaylıkla hazırlayabileceğiniz, bu tarifi, akşam yemekleriniz den sonra tatlı olarak ser...

Gökkuşağı Tatlısı

Gökkuşağı tatlısı, yapılışı hem kolay hem de isminden anlaşılacağı gibi göze hoş gelen ve damat zevkine hitap eden lezzetli bir tatlı çeşididir. Bu tatlıyla sofranızı şenlendirecek günlerinizde, toplantılarınızda ve özel misafi...

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı

Çikolata soslu irmik tatlısı, çok besleyici ve son derece sağlıklı olan bu muhteşem tarifi, akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak ikram edebileceğiniz gibi, kabul günlerinizde en sevdiğiniz arkadaşlarınıza ikram etmek içinde hazı...

İki Renkli İrmik Tatlısı

İki renkli irmik tatlısı, ani gelen misafirler için evde bulunan malzemeler için kolayca yapılabilecek, hem görüntüsüyle hem de tadıyla gözü ve mideyi dolduracak lezzetli bir tatlı çeşididir. Hanımlar için bu tatlı türü ile az...

Dilber Dudağı Tatlısı

Dilber dudağı tatlısı, bu tatlımızın hem yapımı kolay, hem de ikramı oldukça kolaydır. Tatlı yapımını pek beceremeseniz bile, bunu rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Hamuru nişastayla açtığınız için, çok kolay açılacaktır. Kalan hamu...

Arnavut Tatlısı

Arnavut tatlısı, bu tatlı bazı yörelerde trileçe tatlısı olarak ta bilinir. Bunun özelliği süt kremasıyla hazırlanması ve kesinlikle karamelle birlikte tüketilmesidir. Tatlının yöreye göre değişen ölçüleri olduğu gibi, sunum biçim...

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı, süt ve irmikle hazırlanan düşük kalorili bir tatlı çeşididir. Yöresi nereye ait olduğu bilinmemekle birlikte hafif olması münasebetiyle sıklıkla yapılabilecek pratik bir tatlıdır. Bu tarifi uygularken...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Temmuz - 2018