tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Hurma Tatlısı

Hurma tatlısı, Sivas ilimizin hemen hemen her yöresinde yapıldığı için neredeyse mutfak kültürü anlamında neredeyse hurma tatlısı denilince hemen Sivas yöresi akla gelir. Hurma tatlısı, her ne kadar çeşitli yörelerde kalburabastı tatlısı diye de adlandırılırsa ve kalburla yapılmakla birlikte esas olarak şeklen o kadar çok hurmaya benzer ki kanaatimizde o sebepten dolayı adını hurma tatlısı olarak biliriz.

Hurma Tatlısı Nasıl Yapılır?

Malzemeler

Şerbet İçin

  • 3 su bardağı şeker,
  • 3 ya da 4 su bardağı su.

Hurma tatlısının yapımına başlamadan önce şerbet malzemelerini ocakta kaynamaya bırakmamız gerekir.

Hazırlanışı

  • 1 paket margarin,
  • Yarım paket tereyağı,
  • 1 adet yumurta,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 fincan su,
  • Yarım limon,
  • 4 ya da 5 su bardağı un,

Yapılışı

İlk önce margarin ve tereyağı derin sayılabilecek bir sahana alınıp iyice kaynatılır. Bu arada margarinin suyunu iyice çekmesi önemlidir. Karıştıra karıştıra bu kaynatma işlemi 12-15 dakika kadar yapılır.

Hurma Tatlısı

. Sonra ocaktan alınıp 1 fincan su dökülerek azıcık ılıması sağlanır. Sonra da yoğurma kabına alınıp biraz daha soğuması sağlanır.

Üzerine kabartma tozu serpilip birkaç damla limon suyu sıkılır. Sonra bira karıştırılıp yumurtalar kırılıp üstüne dökülür. Daha sonra da yavaş yavaş un da katılarak yoğurulmaya başlanır. Un azar azar ilave edilmeye devam edilir. En sonra ele yapışmayacak şekilde bir hamur meydana getirilir.

Hamur hazırlandıktan sonra hamura hurma şekli verilir ve parmaklarla tutulup bir kalbur teline bastırma işlemi yapılır. Tatlının tersi iyice bastırılır, çevrilir ve fırın tepsisine dizme işlemi yapılır. Fırının ısı derecesi 190 dereceye ayarlanır ve bu derecede pembeleşinceye kadar pişirilmeye başlanır. Fırından çıkarılmasını müteakiben, sıcak hurma tatlısına soğuk şerbetin bir kısmı, bir kepçe yardımı ile dökülmeye başlanır. Yaklaşık on dakika sonra kalan şerbeti de tatlının üzerine döküp, hurma tatlısının şerbeti iyice çekmesi sağlanır. Bu işlemden sonra tatlı, bir gün bekletilebilir.

Tatlının üzeri iç malzemesi olmadığı için Hindistan cevizi ya da toz fıstık ile süslenebilir.

Zarif bir sunum ve lezzetli bir tatlı için şimdiden afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2015 02:13:04

Hurma Tatlısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Hurma Tatlısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bülbül Konağı Tatlısı

Bülbül konağı tatlısı, özel günlerinizde, bayramlarda rahatlıkla hazırlayabileceğiniz bir tatlıdır. Sizleri biraz oyalasa da, buna değdiğini göreceksiniz. Özellikle yufka açmayı bilmiyorsanız, bu tatlıyı hazırlamanızı tavsiye eder...

Bal Kabağı Tatlısı

Bal kabağı tatlısı, sizlere özlediğiniz lezzetleri tattıracaktır. Genellikle tatlı olarak değerlendirilen bal kabağının, çorbasını bile tüketebilirsiniz. Tatlı olarak cevizle birlikte tüketildiğinde, masum sayılacak tatlılar sınıf...

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı

Çikolata soslu irmik tatlısı, çok besleyici ve son derece sağlıklı olan bu muhteşem tarifi, akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak ikram edebileceğiniz gibi, kabul günlerinizde en sevdiğiniz arkadaşlarınıza ikram etmek içinde hazı...

İncirli Muhallebili Tatlı

İncirli muhallebili tatlı, muhteşem bir tat ve göz zevkine hitap eden olağanüstü bir tatlıdır. Bu tatlıya isterseniz pasta deyin, isterseniz şerbetli tatlı deyin, ne derseniz deyin. Ama bilin ki her kategoriye uyuyor. Şimdiye k...

Şekerpare Tatlısı

Şekerpare tatlısı, şerbetli tatlılar arasında en fazla rağbet gören bir tatlı çeşididir. Özellikle şekerpare tatlısını, size önereceğimiz tarifle yaparsanız, konuklarınız hangi pastaneden aldınız diye size soracaklardır. Tam tar...

Nevzine Tatlısı

Nevzine tatlısı, Oldukça hafif bir tatlı tarifi ama lezzeti de bir o kadar mükemmel.. Kayseri yöresine ait olan bu tatlının hazırlanması da düşünülenin aksine meşakkatsizdir. Lezzetli ve güzel bir tatlı tarifi hazırlayıp konukl...

Hoca Sarığı Tatlısı

Hoca Sarığı Tatlısı, son günlerin en popüler tatlıları arasında yer alan ve büyük küçük herkes tarafından beğeniyle tüketilen bu leziz tatlı tarifimizi ister kabul günlerinizde ister ikindi çaylarınızda veya sizin için oldukça öne...

Çilekli İrmik Tatlısı

Çilekli İrmik Tatlısı, muhteşem görüntüsü ve lezzetiyle sofraların gözdesi olacak kadar güzel bir, sütlü tatlı çeşididir. Çok kısa sürede ve kolaylıkla hazırlayabileceğiniz, bu tarifi, akşam yemekleriniz den sonra tatlı olarak ser...

Gökkuşağı Tatlısı

Gökkuşağı tatlısı, yapılışı hem kolay hem de isminden anlaşılacağı gibi göze hoş gelen ve damat zevkine hitap eden lezzetli bir tatlı çeşididir. Bu tatlıyla sofranızı şenlendirecek günlerinizde, toplantılarınızda ve özel misafi...

Tatlı

Tatlı, şeker ya da tatlandırıcı kullanılarak yapılan yiyecekler olarak tanımlanır. Sütlü, şerbetli, meyveli gibi pek çok türde tatlı tarifi bulunmaktadır. Tatlı yaparken püf noktalarına dikkat edildiğinde sonuç her zaman mükemmel...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Haziran - 2018