tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Haşhaşlı Tatlı

Haşhaş Tatlısı, Çıtır çıtır oluşu ve kekinin ağızda dağılışı ile pek çok kişinin hoşuna gidecek bir tarif...  Özellikle haşhaşların tatlıya verdiği lezzet ve görsellik hem mideye hitap edecek nitelikte hem de gözlere... Aynı zamanda haşhaşlı tarifini özel konuklarınıza, sevdiklerinize ve kabul günlerinizde bulunan arkadaşlarınıza hazırlayıp sunum yapabilirsiniz. 

Haşhaş Tatlısı Malzemeler

  • 3 tane yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı mavi haşhaş

Haşhaş Tatlısı Muhallebisi İçin

  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • 3,5 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı margarin veya tereyağı
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • Hindistan cevizi ve antep fıstığı (süslemek için kullanılacak)
  • 1 paket beyaz krem şanti

Haşhaş Tatlısı Şerbeti İçin

  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • Çeyrek limon suyu

Haşhaş Tatlısı Hazırlanışı

Haşhaş tatlısının hazırlığına ilk önce muhallebi ile başlayalım ve bunun için orta boy büyüklükte bir teflon tencere alalım. Tencerenin içerisine ilk önce sütü ve ardından krem şanti hariç diğer muhallebi malzemelerinin hepsini ilave edelim. Bütün bu malzemeleri tel çırpıcıyla güzel bir şekilde çırpalım. Eğer haşhaş tatlısında muhallebinin yumurta kokmasından korkuyorsanız,  yumurtayı ayrı bir kabın içerisinde köpük kıvamına gelen dek çırpıp ardından da muhallebi malzemelerinin içerisine katabilirsiniz. Muhallebi malzemelerinin bulunduğu pişirme kabını ocağın üzerine alalım ve en düşük ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar çırpma teliyle sürekli karıştırarak pişirelim. İstenilen kıvama gelen muhallebiyi soğuması için ateşin üzerinden alalım ve soğuk bir mekana kaldıralım. Muhallebi tam olarak soğuduktan sonra içerisine bir paket hazır krem şantiyi boşa edelim ve mikserin hızlı devirde güzelce çırpalım. Hazır hale gelmiş olan muhallebiyi buzdolabına kaldırıp dinlenmesi için birkaç dakika bekletelim. Haşhaş tatlısını hazırlamak için ilk önce yumurta ile toz şekeri bir karıştırma kabının içerisine alıp homojen bir kıvama gelene dek mikserle çırpalım. Çırptıktan sonra içerisine diğer sıvı olan tüm malzemeleri ilave edelim ve  karıştıralım.

Haşhaşlı Tatlı

 Bütün sıvı malzemeleri karıştırdıktan sonra diğer bekleyen unlu malzemeleri harcın içerisine boşaltalım ve mikserin orta hızında kek hamuru kıvamına gelen karıştırma işlemini sürdürelim. kek hamuru kıvamına gelen tatlıyı yağlanmış bir dikdörtgen veya kare bir borcamın içerisine döküp tepsiyi hafif şekilde ileri geri sallayalım. 

Haşhaşlı kek hamurunu tepsinin her tarafına eşit şekilde dağıttıktan sonra kek hamurunu fırının içerisine yollayalım. Fırının ayarını 180 dereceye getirelim ve hamurun her tarafı nar gibi kızarana dek pişirelim. Haşhaş tatlısını fırında pişerken bizde bu arada şerbeti hazırlamaya geçebiliriz. Şerbet için ne küçük ne de büyük orta kıvamda bir tencere alalım ve içerisine suyla beraber toz şekeri ilave edip ocağın küçük gözlü yerine tencereyi yerleştirelim. Şerbeti güzel bir şekilde pişirelim ve bir taşım kaynadıktan sonra içerisine çeyrek limon suyu ilave edip bir taşım daha kaynatalım. Bir taşım kaynadıktan sonra şerbeti ocağın üzerinden alıp serin bir ortama soğumasını için kaldıralım.

Bu arada fırında pişen haşhaşlı tatlıyı kontrol edelim ve istenilen kıvamda pişmiş ise fırından alalım. Fırından çıkarttığımız haşhaşlı tatlıyı yaklaşık 5-6 dakika kadar tezgahın üzerinde bekletelim. Sürenin ardından beklemiş olan tatlının üzerine önceden hazırlanmış ve soğutulmuş olan şerbeti bir kepçe vasıtasıyla her tarafı ıslanacak şekilde eşit miktarda dökelim. Şerbeti üzerine dökülen haşhaşlı tatlının üzerine bir tepsi kapatalım bir müddet bekletelim. Tatlı şerbetini çekip soğuduktan sonra üzerine daha önceden hazırladığımız ve soğuttuğumuz muhallebiyi boca edelim. Bir spatula yardımıyla tatlının üzerine muhallebiyi yayalım. Hazırlanmış olan haşhaş tatlısını Hindistan cevizi ve toz Antep fıstığı ile güzel bir görsellik katacak şekilde süsleyelim. Süsleme işlemi bitmiş olan haşhaş tatlısını dilimleyelim ve servis tabaklarına dikkatli bir şekilde alıp sunum yapalım. Afiyet olsun..

Dip not; Yukarı da haşhaşlı tatlı için verilen malzelemeler dikdörtgen bir borcam içindir. Ancak eğer kekinin daha kabarık olmasını istiyor iseniz kare bir borcamın da tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda haşhaşlı tatlıya şerbetini döktükten sonra muhallebi yapmadan da servis yapabilirsiniz. Haşhaşlı tatlı için muhallebi olmazsa olmazlardan değildir. Muhallebi yerine sade krem şanti veya çikolata sosu da hazırlayıp dökebilirsiniz. Lakin muhallebi ile yapıldığı zaman bir ayrı güzel oluyor.! 

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2015 02:19:08

Haşhaşlı Tatlı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Haşhaşlı Tatlı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bülbül Konağı Tatlısı

Bülbül konağı tatlısı, özel günlerinizde, bayramlarda rahatlıkla hazırlayabileceğiniz bir tatlıdır. Sizleri biraz oyalasa da, buna değdiğini göreceksiniz. Özellikle yufka açmayı bilmiyorsanız, bu tatlıyı hazırlamanızı tavsiye eder...

Bal Kabağı Tatlısı

Bal kabağı tatlısı, sizlere özlediğiniz lezzetleri tattıracaktır. Genellikle tatlı olarak değerlendirilen bal kabağının, çorbasını bile tüketebilirsiniz. Tatlı olarak cevizle birlikte tüketildiğinde, masum sayılacak tatlılar sınıf...

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı

Çikolata soslu irmik tatlısı, çok besleyici ve son derece sağlıklı olan bu muhteşem tarifi, akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak ikram edebileceğiniz gibi, kabul günlerinizde en sevdiğiniz arkadaşlarınıza ikram etmek içinde hazı...

İncirli Muhallebili Tatlı

İncirli muhallebili tatlı, muhteşem bir tat ve göz zevkine hitap eden olağanüstü bir tatlıdır. Bu tatlıya isterseniz pasta deyin, isterseniz şerbetli tatlı deyin, ne derseniz deyin. Ama bilin ki her kategoriye uyuyor. Şimdiye k...

Şekerpare Tatlısı

Şekerpare tatlısı, şerbetli tatlılar arasında en fazla rağbet gören bir tatlı çeşididir. Özellikle şekerpare tatlısını, size önereceğimiz tarifle yaparsanız, konuklarınız hangi pastaneden aldınız diye size soracaklardır. Tam tar...

Nevzine Tatlısı

Nevzine tatlısı, Oldukça hafif bir tatlı tarifi ama lezzeti de bir o kadar mükemmel.. Kayseri yöresine ait olan bu tatlının hazırlanması da düşünülenin aksine meşakkatsizdir. Lezzetli ve güzel bir tatlı tarifi hazırlayıp konukl...

Hoca Sarığı Tatlısı

Hoca Sarığı Tatlısı, son günlerin en popüler tatlıları arasında yer alan ve büyük küçük herkes tarafından beğeniyle tüketilen bu leziz tatlı tarifimizi ister kabul günlerinizde ister ikindi çaylarınızda veya sizin için oldukça öne...

Çilekli İrmik Tatlısı

Çilekli İrmik Tatlısı, muhteşem görüntüsü ve lezzetiyle sofraların gözdesi olacak kadar güzel bir, sütlü tatlı çeşididir. Çok kısa sürede ve kolaylıkla hazırlayabileceğiniz, bu tarifi, akşam yemekleriniz den sonra tatlı olarak ser...

Gökkuşağı Tatlısı

Gökkuşağı tatlısı, yapılışı hem kolay hem de isminden anlaşılacağı gibi göze hoş gelen ve damat zevkine hitap eden lezzetli bir tatlı çeşididir. Bu tatlıyla sofranızı şenlendirecek günlerinizde, toplantılarınızda ve özel misafi...

Tatlı

Tatlı, şeker ya da tatlandırıcı kullanılarak yapılan yiyecekler olarak tanımlanır. Sütlü, şerbetli, meyveli gibi pek çok türde tatlı tarifi bulunmaktadır. Tatlı yaparken püf noktalarına dikkat edildiğinde sonuç her zaman mükemmel...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Haziran - 2018