Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Haşhaşlı Tatlı

Haşhaşlı Tatlı

Haşhaş Tatlısı, Çıtır çıtır oluşu ve kekinin ağızda dağılışı ile pek çok kişinin hoşuna gidecek bir tarif. Özellikle haşhaşların tatlıya verdiği lezzet ve görsellik hem mideye hitap edecek nitelikte hem de gözlere. Aynı zamanda haşhaşlı tarifini özel konuklarınıza, sevdiklerinize ve kabul günlerinizde bulunan arkadaşlarınıza hazırlayıp sunum yapabilirsiniz.

Haşhaş Tatlısı Malzemeleri

  • 3 tane yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı mavi haşhaş

Haşhaş Tatlısı Muhallebisi için

  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • 3,5 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı margarin veya tereyağı
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • Hindistan cevizi ve Antep fıstığı (Süslemek için kullanılacak)
  • 1 paket beyaz krem şanti

Haşhaş Tatlısı Şerbeti için

  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • Çeyrek limon suyu
Haşhaş Tatlısı Nasıl Yapılır?

Haşhaş tatlısının hazırlığına ilk önce muhallebi ile başlayalım ve bunun için orta boy büyüklükte bir teflon tencere alalım. Tencerenin içerisine ilk önce sütü ve ardından krem şanti hariç diğer muhallebi malzemelerinin hepsini ilave edelim. Bütün bu malzemeleri tel çırpıcıyla güzel bir şekilde çırpalım. Eğer haşhaş tatlısında muhallebinin yumurta kokmasından korkuyorsanız, yumurtayı ayrı bir kabın içerisinde köpük kıvamına gelen dek çırpıp ardından da muhallebi malzemelerinin içerisine katabilirsiniz. Muhallebi malzemelerinin bulunduğu pişirme kabını ocağın üzerine alalım ve en düşük ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar çırpma teliyle sürekli karıştırarak pişirelim. İstenilen kıvama gelen muhallebiyi soğuması için ateşin üzerinden alalım ve soğuk bir mekâna kaldıralım. Muhallebi tam olarak soğuduktan sonra içerisine bir paket hazır krem şantiyi boşa edelim ve mikserin hızlı devirde güzelce çırpalım. Hazır hale gelmiş olan muhallebiyi buzdolabına kaldırıp dinlenmesi için birkaç dakika bekletelim. Haşhaş tatlısını hazırlamak için ilk önce yumurta ile toz şekeri bir karıştırma kabının içerisine alıp homojen bir kıvama gelene dek mikserle çırpalım. Çırptıktan sonra içerisine diğer sıvı olan tüm malzemeleri ilave edelim ve karıştıralım. Bütün sıvı malzemeleri karıştırdıktan sonra diğer bekleyen unlu malzemeleri harcın içerisine boşaltalım ve mikserin orta hızında kek hamuru kıvamına gelen karıştırma işlemini sürdürelim. Kek hamuru kıvamına gelen tatlıyı yağlanmış bir dikdörtgen veya kare bir borcamın içerisine döküp tepsiyi hafif şekilde ileri geri sallayalım.

Haşhaşlı kek hamurunu tepsinin her tarafına eşit şekilde dağıttıktan sonra kek hamurunu fırının içerisine yollayalım. Fırının ayarını 180 dereceye getirelim ve hamurun her tarafı nar gibi kızarana dek pişirelim. Haşhaş tatlısını fırında pişerken bizde bu arada şerbeti hazırlamaya geçebiliriz. Şerbet için ne küçük ne de büyük orta kıvamda bir tencere alalım ve içerisine suyla beraber toz şekeri ilave edip ocağın küçük gözlü yerine tencereyi yerleştirelim. Şerbeti güzel bir şekilde pişirelim ve bir taşım kaynadıktan sonra içerisine çeyrek limon suyu ilave edip bir taşım daha kaynatalım. Bir taşım kaynadıktan sonra şerbeti ocağın üzerinden alıp serin bir ortama soğumasını için kaldıralım.

Bu arada fırında pişen haşhaşlı tatlıyı kontrol edelim ve istenilen kıvamda pişmiş ise fırından alalım. Fırından çıkarttığımız haşhaşlı tatlıyı yaklaşık 5-6 dakika kadar tezgâhın üzerinde bekletelim. Sürenin ardından beklemiş olan tatlının üzerine önceden hazırlanmış ve soğutulmuş olan şerbeti bir kepçe vasıtasıyla her tarafı ıslanacak şekilde eşit miktarda dökelim. Şerbeti üzerine dökülen haşhaşlı tatlının üzerine bir tepsi kapatalım bir müddet bekletelim. Tatlı şerbetini çekip soğuduktan sonra üzerine daha önceden hazırladığımız ve soğuttuğumuz muhallebiyi boca edelim. Bir spatula yardımıyla tatlının üzerine muhallebiyi yayalım. Hazırlanmış olan haşhaş tatlısını Hindistan cevizi ve toz Antep fıstığı ile güzel bir görsellik katacak şekilde süsleyelim. Süsleme işlemi bitmiş olan haşhaş tatlısını dilimleyelim ve servis tabaklarına dikkatli bir şekilde alıp sunum yapalım.

Afiyet olsun.

Dip not; Yukarı da haşhaşlı tatlı için verilen malzelemeler dikdörtgen bir borcam içindir. Ancak eğer kekinin daha kabarık olmasını istiyor iseniz kare bir borcamın da tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda haşhaşlı tatlıya şerbetini döktükten sonra muhallebi yapmadan da servis yapabilirsiniz. Haşhaşlı tatlı için muhallebi olmazsa olmazlardan değildir. Muhallebi yerine sade krem şanti veya çikolata sosu da hazırlayıp dökebilirsiniz. Lakin muhallebi ile yapıldığı zaman bir ayrı güzel oluyor.!
Son Güncelleme : 23.01.2024 04:39:01
Haşhaşlı Tatlı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Haşhaşlı Tatlı Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Haşhaşlı Tatlı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli olarak hazırlanan İrmikli Vezir Parmağı tatlısı tarifini kolayca temin edebileceğiniz malzemelerl...
Kerane Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyyar satıcıların satmış olduğu bir tatlı olarak bilinen kerane tatlısını evde yaparak tatlı yapmanın...
Kolay Tatlı Tarifleri
Kolay Tatlı Tarifleri
Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif hazırlayabilirsiniz. Fakat çalışan bayanlar için ya da zamanı olmayan bayanlar için anı gele...
Billuriye Tatlısı
Billuriye Tatlısı
Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek olduğundan kolesterolu yükseltmeyen leziz tatlılardandır. Bağırsakları çalıştırıcı, böbrek ağrılar...
Şam Tatlısı
Şam Tatlısı
Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir tatlı çeşididir. Ramazan ayında tıpkı lokma tatlısı gibi daha fazla tercih edilen Şam tatlısı Arap...
Halep Tatlısı
Halep Tatlısı
Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep tatlısının yapılışına bir göz atalım.Halep Tatlısının Malzemeleri Nelerdir?1 kilogram 3 numara aç...
Yunan Tatlısı
Yunan Tatlısı
Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidir. Bu nedenle yaz aylarında yapmayı planlarsanız, mutlaka buzdolabında dondurucuda bulundurmanızı ...
Eti Puf Tatlısı
Eti Puf Tatlısı
Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan görselliğinin yanı sıra damaklarda bıraktığı mükemmel ötesi lezzeti ile beğeninizi toplayacak tat...
Bağdat Tatlısı
Bağdat Tatlısı
Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirlerinize değişik bir lezzet tattırabilirsiniz. Tatlı krizleriniz için de ideal olan Bağdat tatlısı na...
Pekmezli Tatlılar
Pekmezli Tatlılar
Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıları rahatlıkla önerebiliriz. Bilhassa pekmezin faydaları sağlık açısından da oldukça fazladır. Bunu...
Pudingli Tatlılar
Pudingli Tatlılar
Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafirlerinize, çocuklarınıza ya da akşam yemeğinden sonra çayınızın yanına kolayca hazırlayıp birkaç sa...
Funika Tatlısı
Funika Tatlısı
Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti görüntüsü gibi şahane olan bu Funika Tatlısı için kullanacağınız külah metal külahlar olabileceği ...

 

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Halep Tatlısı
Yunan Tatlısı
Eti Puf Tatlısı
Bağdat Tatlısı
Pekmezli Tatlılar
Pudingli Tatlılar
Funika Tatlısı
Tatlı Tarifleri
Atom Tatlısı
Lök Tatlısı
Bisküvili Sütlü Tatlılar
Kerhane Tatlısı
Trileçe Tatlısı
Padişah Tatlısı
Kerebiç Tatlısı
Kıvrım Tatlısı
İrmikli Sütlü Tatlı
Sütlü Top Tatlılar
Tül Perde Tatlısı
Hafif Sütlü Tatlılar
Makara Tatlısı
Ballı Tatlılar
Prenses Tatlısı
Tatlı Çeşitleri
Tavuk Göğsü Tatlısı
Popüler İçerik
Tatlı Tarifleri
Tatlı Tarifleri
Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça faz...
Atom Tatlısı
Atom Tatlısı
Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlıl...
Lök Tatlısı
Lök Tatlısı
Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elazığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edile...
Bisküvili Sütlü Tatlılar
Bisküvili Sütlü Tatlılar
Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapı...
Kerhane Tatlısı
Kerhane Tatlısı
Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıkla...
Trileçe Tatlısı
Trileçe Tatlısı
Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulu...
Padişah Tatlısı
Padişah Tatlısı
Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulu...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024