tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Demir Tatlısı

Demir tatlısı, Erzurum yöresinin çok leziz tatlı çeşitlerinden biridir. Erzurum'a gidenlerin yerinde yemesini tavsiye edebileceğimiz kadar lezzetli olan tatlının çıtır çıtır tadına bayılacaksınız. Tatlının özelliği özel bir demir kalıpla hazırlanıyor olmasıdır. Bu kalıpların farklı şekilde olanları vardır. Buna bir çeşit lokma tatlısı diyebiliriz. Demir tatlısını ilk defa yaparken biraz zorlandığınızı hissedebilirsiniz. Fakat yaptıkça el alışkanlığı kazanacaksınız. İlk başlarda hamur demir kalıba yapışabilir. Hamuru çıkarmak için bir çatal kullanabilirsiniz. Eğer hemen şerbetlemezseniz bunları buzdolabında 10-15 gün saklayabilirsiniz. Yalnız derin dondurucuya koymayın. Demir kalıbınızı tatlı yapımında kullandığınız sürece yıkamayın. Sadece ilk defa kullandığınızda yıkayın. Daha sonra işiniz bitince kalıbı bir poşetin içinde muhafaza edin. Demir tatlısını yapmak isterseniz demir kalıbı Erzurum'dan getirtebilirsiniz. Bu işin ustaları orada. Ancak bir kez yaptıktan sonra tatlının müdavimi olabilirsiniz. Şimdi birlikte demir tatlısını hazırlamaya başlayabiliriz.

Demir tatlısı için gerekli malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 4 yemek kaşığı tepeleme nişasta
  • 1,5 su bardağı su
  • 2 su bardağı elenmiş un
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Kızartmak için bol miktarda sıvı yağ
  • Demir kalıp

Şerbet malzemeleri

  • 4 su bardağı toz şeker
  • 5 su bardağı su
  • Yarım limon suyu

Demir tatlısı yapımı

Tatlımızın önce şerbetini hazırlamalıyız. Şerbet malzemelerini bir tencerenin içine koyarak, ocağın üzerine pişmeye bırakıyoruz. Arada karıştırarak, fazla koyu olmayan fakat biraz kıvamlı pişmesini sağlamalıyız.

Demir Tatlısı

. Daha sonra şerbeti soğuması için uygun bir yere kaldırabiliriz. Dileyenler tatlıda şerbet yerine pudra şekeri kullanabilir. Tatlı henüz sıcakken üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.

Şimdi derin bir kabın içinde tatlının hamurunu hazırlayacağız. Hamurun kıvamı krep hamuru gibi olmalıdır. Yumurtaları kabın içine kırıyoruz. Yine yumurtaların oda sıcaklığında olmalarına dikkat edelim. İçine nişastayı, kabartma tozunu, unu ve suyu ilave ediyoruz. Tüm malzemeleri iyice karıştırıp, homojen bir akışkan hamur elde ediyoruz.

Derince bir kızartma tenceresinin içine bol miktarda sıvı yağı koyarak ocakta kızdırmaya başlayın. Demir tatlısının yapımında kullanacağınız demir kalıbı da içine ısınması için koyun. Yağın yeterince ısındığını anlamak için, içine bir kaşık kadar hamur atın. Hamur yağın yüzeyine çıkarsa yağın istediğiniz kıvamda ısındığını anlayabilirsiniz. Yağın içinde kızmış olan demiri çıkararak, demirin üst tarafı hamurun üstünde kalacak şekilde hamura batırın. Bunu hemen çıkararak, kızgın yağın içine koyun Burada 3-4 saniye kadar tutun ve hafifçe sallayarak hamurun demir kalıptan çıkmasını sağlayın. Kızarmış hamurların her iki tarafını pişirmeniz gerekir. Daha sonra üzerine kağıt havlu serdiğiniz geniş bir tabağın içine alın. Demir kalıbın ısınmasına dikkat etmelisiniz. Ne çok fazla ısıtın, ne de çok az ısıtın. Bu dengenin kurulması gerekli. Hamurları pişirdikten sonra, bunları ılınmış şerbete batırıp çıkarın. Tatlının en önemli özelliği şerbeti içine çekmemesidir. Yapacağınız sadece hamurların şerbete bulanmasını sağlamak olmalıdır. Tadı kıtır kıtır olmalı.

Servis tabaklarına aldığınız demir tatlısını sıcak sıcak konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2015 02:18:25

Demir Tatlısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Demir Tatlısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bülbül Konağı Tatlısı

Bülbül konağı tatlısı, özel günlerinizde, bayramlarda rahatlıkla hazırlayabileceğiniz bir tatlıdır. Sizleri biraz oyalasa da, buna değdiğini göreceksiniz. Özellikle yufka açmayı bilmiyorsanız, bu tatlıyı hazırlamanızı tavsiye eder...

Bal Kabağı Tatlısı

Bal kabağı tatlısı, sizlere özlediğiniz lezzetleri tattıracaktır. Genellikle tatlı olarak değerlendirilen bal kabağının, çorbasını bile tüketebilirsiniz. Tatlı olarak cevizle birlikte tüketildiğinde, masum sayılacak tatlılar sınıf...

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı

Çikolata soslu irmik tatlısı, çok besleyici ve son derece sağlıklı olan bu muhteşem tarifi, akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak ikram edebileceğiniz gibi, kabul günlerinizde en sevdiğiniz arkadaşlarınıza ikram etmek içinde hazı...

İncirli Muhallebili Tatlı

İncirli muhallebili tatlı, muhteşem bir tat ve göz zevkine hitap eden olağanüstü bir tatlıdır. Bu tatlıya isterseniz pasta deyin, isterseniz şerbetli tatlı deyin, ne derseniz deyin. Ama bilin ki her kategoriye uyuyor. Şimdiye k...

Şekerpare Tatlısı

Şekerpare tatlısı, şerbetli tatlılar arasında en fazla rağbet gören bir tatlı çeşididir. Özellikle şekerpare tatlısını, size önereceğimiz tarifle yaparsanız, konuklarınız hangi pastaneden aldınız diye size soracaklardır. Tam tar...

Nevzine Tatlısı

Nevzine tatlısı, Oldukça hafif bir tatlı tarifi ama lezzeti de bir o kadar mükemmel.. Kayseri yöresine ait olan bu tatlının hazırlanması da düşünülenin aksine meşakkatsizdir. Lezzetli ve güzel bir tatlı tarifi hazırlayıp konukl...

Hoca Sarığı Tatlısı

Hoca Sarığı Tatlısı, son günlerin en popüler tatlıları arasında yer alan ve büyük küçük herkes tarafından beğeniyle tüketilen bu leziz tatlı tarifimizi ister kabul günlerinizde ister ikindi çaylarınızda veya sizin için oldukça öne...

Çilekli İrmik Tatlısı

Çilekli İrmik Tatlısı, muhteşem görüntüsü ve lezzetiyle sofraların gözdesi olacak kadar güzel bir, sütlü tatlı çeşididir. Çok kısa sürede ve kolaylıkla hazırlayabileceğiniz, bu tarifi, akşam yemekleriniz den sonra tatlı olarak ser...

Gökkuşağı Tatlısı

Gökkuşağı tatlısı, yapılışı hem kolay hem de isminden anlaşılacağı gibi göze hoş gelen ve damat zevkine hitap eden lezzetli bir tatlı çeşididir. Bu tatlıyla sofranızı şenlendirecek günlerinizde, toplantılarınızda ve özel misafi...

Tatlı

Tatlı, şeker ya da tatlandırıcı kullanılarak yapılan yiyecekler olarak tanımlanır. Sütlü, şerbetli, meyveli gibi pek çok türde tatlı tarifi bulunmaktadır. Tatlı yaparken püf noktalarına dikkat edildiğinde sonuç her zaman mükemmel...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Haziran - 2018