tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar | iletisim









Bayram Tatlıları

Bayram tatlıları, bayramların vazgeçilmezleri... Yanında yaprak sarması ve tatlı ile ile gelen konuklara yapılan ikramlar geleneksel olarak toplumumuzda hale devam etmektedir. Özellikle farklı, farklı tatlı tarifleri hazırlayıp konukları sevindirebilirsiniz. Bu yazımızda size bir birinden güzel ve özel bayram tatlıları sunacağınız. Arzu ederseniz bu tatlılardan damak zevkinize uygun olanını tercih edip hazırlayabilirsiniz.

Bayram Tatlıları
Sütlü Nuriye Malzemeler
  • 1 paket hazır baklavalık yufka
  • 250 gr ceviz içi
  • 500 gr tereyağı veya margarin
  • 500 ml süt
Şerbet İçin
  • 1 kilo toz şeker
  • 500 ml su
  • 1 tatlı kaşığı veya bir kaç damla limon suyu
Sütlü Nuriye Hazırlanışı

Sütlü nuriye tatlısı için öncelikle hazır olarak aldığımız baklavalık yufkayı tezgaha yerleştirelim. Yufkaların üzerine fırın tepsimizi yerleştirelim ve dışarıda kalan kısımlarını keskin bir bıçak vasıtasıyla kesip ayıralım. Parçaları bir kasenin içerisine yerleştirelim. Ölçü aldığımız fırın tepsisinin her tarafını sıvı yağ ile yağlayalım ve tabanına bir tane yufkayı serelim. 

Yufkanın üzerine fırça ile sıvı yağ sürelim ve kalan yufkaları yerleştirme işleme geçelim.
Bunun için iki tane yufkayı oklava saralım ve yufkanın üzerine dikkatli bir şekilde yerleştirelim. Serdiğimiz yufkaların üzerine eritilmiş olan tereyağından sürelim. Tereyağın üzerine de kalan yufkaları serpiştirelim. 

Yufkaların üzerine ceviz içinden serpiştirelim ve iki tane yufkayı oklavaya sarıp tepsiye yerleştirelim. Üzerine tereyağı sürelim ve kalan yufkalardan tepsiye serpiştirelim. Tekrar ceviz serpiştirelim ve iki tane yufkayı oklavaya sarıp üzerine serelim. Bu şekilde yufka ve ceviz içi bitene dek işleme devam edelim. Yufkalar bitince keskin bir bıçak ile sütlü nuriye tatlımızı dilimleyelim ve kalan tereyağını tatlımızın üzerine gezdirip 200 derecelik fırına gönderelim. Tatlı yaklaşık 30 dakika pişerken bizde sütünü pişirmeye geçelim. Verilen ölçülerde ki suyu bir pişirme kabına alalım ve içerisine toz şekeri ilave edelim.Şerbet kaynayınca içerisine limon suyu damlatalım ve ocağı kapatalım. Hazır hale gelmiş olan şerbetin içerisine sütü boca edip karıştıralım. Tatlımızı fırından alalım ve üzerine şerbeti kepçe döküp dinlenmeye bırakalım. Tatlı şerbetini çektikten sonra servis tabaklarına alıp sunum yapalım. Afiyet olsun...

Cevizli Kadayıf Tatlısı Malzemeler
  • Yarım kilo tel kadayıf
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı margarin
  • 1 kase ceviz içi
  • 1 yemek kaşığı üzüm pekmezi
Şerbeti İçin
  • 2 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı taze limon suyu
Cevizli Kadayıf Tatlısı Hazırlanışı

Cevizli kadayıf tatlısı için kadayıfları bir fırın tepsisinin içerisine alalım ve parmak uçlarımızla didikleyip katlarını açalım. Açtığımız kadayıfın ortasına sıvıyağı ilave edip didikleme işlemine devam edelim. Ardından tatlının pişeceği fırın tepsisinin altına sıvı yağla pekmez sürelim. Yağladığımız kadayıfın yarısını tepsisinin altına bastırarak döşeyelim. Ceviz içlerini de kadayıfın üzerine serpelim. Kalan kadayıfı da ceviz içlerinin üzerine yayalım ve bastırarak döşeyelim.
Hazırladığımız tatlının üzerine bir fırın tepsisi yerleştirelim ve üstte kalan tepsiye bastırarak tatlıyı inceletelim. İnceltme işlemi bittikten sonra tatlının üzerine tereyağı veya margarin parçacıkları yerleştirip 170 derecelik fırına yollayalım. Cevizli kadayıf tatlısının her tarafını kızarana dek pişirelim ve tatlı pişerken bizde şerbeti hazırlamaya geçelim. Şerbet için verilen malzemeleri limon suyu hariç bir pişirme kabına alalım ve kaynayana dek pişirelim. Şerbet 2-3 dakika kaynadıktan sonra içerisine limon suyu ilave edelim ve karıştıralım. Soğumuş olan şerbeti fırından çıkan sıcak tatlının üzerine bir kepçe ile dökelim ve tatlıyı dinlenmesi için bekletelim.
Bayram Tatlıları

Tatlıyı bekletirken üzerine başka bir tepsi kapatabilir ve tatlının şerbetini çekmesini kolaylaştırabilirsiniz.

Şekerpare Tatlısı Malzemeler
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 2 tane yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 kase fındık
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 2 su bardağı dolusu un
  • 1 paket kabartma tozu
Şerbeti İçin
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 3 damla limon suyu
Şekerpare Tatlısı Hazırlanışı

Şekerpare tatlısının hazırlanışına ilk olarak şerbetle başlayalım. Bunun için şerbet malzemelerin limon suyu hariç su  ve toz şekeri bir pişirme kabına alalım ve kısık ateşte kaynayana dek pişirelim. Şerbet kaynadıktan sonra ocağın altını kapatalım ve şerbetin içerisine limon suyunu damlatıp karıştıralım. Hazırlanmış olan tatlının şerbetini soğuması için bir kenara kaldıralım. Şerbet soğurken biz de tatlıyı hazırlamaya geçelim. Tatlımız için derin bir pişirme kabı alalım ve içerisine yumurtaları kırıp çırpıcıyla köpük kıvamına gelene dek karıştıralım. Çırpılmış olan yumurtaların üzerine vanilya, pudra şekeri, irmik, sıvıyağ, un ve kabartma tozu ilavesi yapıp yoğurma işlemine geçelim.

Yoğurduğumuz hamurdan ceviz iriliğinde parçalardan kopartalım ve tezgahın üzerine dizelim. Bütün parçaları yuvarlayalım ve fırın tepsisine dizelim. Dizdiğimiz şekerparelerin üzerine birer tane fındık içi bastıralım ve fırın tepsisine yerleştirelim.

185 derecelik fırına şekerpare tatlılarını gönderip üzerleri hafif pembeleşene dek pişirelim. Bütün tatlılar pembeleştikten sonra tatlımızı fırından alalım. Tatlının ilk sıcaklığı çıkınca soğuk şerbeti kepçe ile tatlıların her tarafına dökelim ve dinlendirmeye bırakalım. Şekerpare tatlısını dinlendirdikten sonra servis tabaklarına alalım ve yanında dondurma, kaynak veya sade olarak sunum yapalım. Afiyet olsun...

Gazoz Tatlısı Malzemeler
  • 1 şişe gazoz
  • 1 paket margarin
  • 2 tane yumurta
  • Yarım paket yaş maya
  • 2 su bardağı ceviz içi
  • 1 şeker kaşığı toz tarçın
  • Alabildiği kadar elenmiş un
  • Şerbeti İçin
  • 4 su bardağı su
  • Yarım yemek kaşığı limon suyu
  • 4,5 su bardağı toz şeker
Gazoz Tatlısı Hazırlanışı

1 şişe gazozu bir karıştırma kabının içerisine boşaltalım ve üzerine mayayla birlikte toz şekeri ilave edip karıştıralım. Mayanın kıvamı açıldıktan sonra karışımın içerisine yumurtaları kıralım ve azar, azar un ilavesi yapıp yoğurma işlemine geçelim. Yoğrulan hamur ne yumuşak ne de çok sert olmamalı, hamur kulak memesi kıvamına geldiğinde yoğurma işlemini bırakalım. Hazır hale gelmiş hamurdan 6 tane eşit parça beze kopartalım ve yuvarlayıp tezgahın üzerine alalım. Bezelerden bir tanesini oklava veya merdane ile açalım. Yufka kıvamında açtığımız hamurun her tarafına eritilmiş olan tereyağı veya margarin ile bulayalım. Ardından bir kase ceviz kırıntılarının içerisine toz tarçını ilave edip karıştıralım. Karıştırdığımız harcı yufkanın her tarafına serpiştirelim ve rulo şeklinde saralım. Sardığımız yufkadan iki parmak kalınlığında rulolar keselim ve yağlanmış fırın tepsisinin üzerine dizelim. 
Kalan diğer bezeleri de bu şekilde hazırlayıp fırın tepsisine dizelim ve bir kaç dakika kadar bu şekilde tatlıları bekletelim ve mayasının gelmesini sağlayalım. Mayası gelen tatlıyı fırına yollayalım ve kızarana dek pişirelim.

Fırının ayarının 180 derece olması yeterli gelecektir. Tatlı kızarırken bizde şerbeti hazırlamaya geçelim. Şerbeti için verilen malzemeleri pişirme kabına alıp 8-9 dakika kadar kaynatalım ve sürenin ardından limon suyunu damlatıp 2 dakika kadar kaynatalım ve ocağın altını kapatalım. Bu şekilde hazırlanmış olan şerbeti soğutalım ve soğuduktan sonra sıcak olan tatlının üzerine döküp dinlenmesi için bir kenara kaldıralım. Tatlı şerbetini çektikten sonra sunum yapalım. Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2015 03:11:19

Bayram Tatlıları Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Bayram Tatlıları"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bülbül Konağı Tatlısı

Bülbül konağı tatlısı, özel günlerinizde, bayramlarda rahatlıkla hazırlayabileceğiniz bir tatlıdır. Sizleri biraz oyalasa da, buna değdiğini göreceksiniz. Özellikle yufka açmayı bilmiyorsanız, bu tatlıyı hazırlamanızı tavsiye eder...

Bal Kabağı Tatlısı

Bal kabağı tatlısı, sizlere özlediğiniz lezzetleri tattıracaktır. Genellikle tatlı olarak değerlendirilen bal kabağının, çorbasını bile tüketebilirsiniz. Tatlı olarak cevizle birlikte tüketildiğinde, masum sayılacak tatlılar sınıf...

Şekerpare Tatlısı

Şekerpare tatlısı, şerbetli tatlılar arasında en fazla rağbet gören bir tatlı çeşididir. Özellikle şekerpare tatlısını, size önereceğimiz tarifle yaparsanız, konuklarınız hangi pastaneden aldınız diye size soracaklardır. Tam tar...

Çilekli İrmik Tatlısı

Çilekli İrmik Tatlısı, muhteşem görüntüsü ve lezzetiyle sofraların gözdesi olacak kadar güzel bir, sütlü tatlı çeşididir. Çok kısa sürede ve kolaylıkla hazırlayabileceğiniz, bu tarifi, akşam yemekleriniz den sonra tatlı olarak ser...

Gökkuşağı Tatlısı

Gökkuşağı tatlısı, yapılışı hem kolay hem de isminden anlaşılacağı gibi göze hoş gelen ve damat zevkine hitap eden lezzetli bir tatlı çeşididir. Bu tatlıyla sofranızı şenlendirecek günlerinizde, toplantılarınızda ve özel misafi...

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı

Çikolata soslu irmik tatlısı, çok besleyici ve son derece sağlıklı olan bu muhteşem tarifi, akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak ikram edebileceğiniz gibi, kabul günlerinizde en sevdiğiniz arkadaşlarınıza ikram etmek içinde hazı...

İki Renkli İrmik Tatlısı

İki renkli irmik tatlısı, ani gelen misafirler için evde bulunan malzemeler için kolayca yapılabilecek, hem görüntüsüyle hem de tadıyla gözü ve mideyi dolduracak lezzetli bir tatlı çeşididir. Hanımlar için bu tatlı türü ile az...

Dilber Dudağı Tatlısı

Dilber dudağı tatlısı, bu tatlımızın hem yapımı kolay, hem de ikramı oldukça kolaydır. Tatlı yapımını pek beceremeseniz bile, bunu rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Hamuru nişastayla açtığınız için, çok kolay açılacaktır. Kalan hamu...

Arnavut Tatlısı

Arnavut tatlısı, bu tatlı bazı yörelerde trileçe tatlısı olarak ta bilinir. Bunun özelliği süt kremasıyla hazırlanması ve kesinlikle karamelle birlikte tüketilmesidir. Tatlının yöreye göre değişen ölçüleri olduğu gibi, sunum biçim...

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı, süt ve irmikle hazırlanan düşük kalorili bir tatlı çeşididir. Yöresi nereye ait olduğu bilinmemekle birlikte hafif olması münasebetiyle sıklıkla yapılabilecek pratik bir tatlıdır. Bu tarifi uygularken...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Temmuz - 2018